Marksänd digital-TV var väl bra meningslöst?

2009-09-24

Vi hade analog sändning av TV som täckte upp allt rimligt mini-behov av TV. Kommersiella aktörer hade ungefär likvärdiga (satellit) eller mycket bättre (kabel) lösningar än marksänd digital-TV. Så varför byggdes vi marksänd digital-TV? Var det för att landsbygden skulle få några till TV-kanaler utan att behöva lägga några tusenlappar på parabol om det känns kritiskt att över-konsumera TV? Över ett par år är det just ingen prisskillnad så det kan inte ha varit motivet.

De flesta upplever internet vara minst lika viktigt (tror jag) åtminstone räknat på det värde marksänd digital-TV ger utanför vad analog TV gav (och de flesta troligen mycket mer än så). Ska vi göra något liknande för internet också? Det kommer givetvis inte inträffa och nu flyttar TV ut på internet via content delivery networks hos ISP:er:

Så vad var egentligen meningen med alla pengar som vräktes in i marksänd digital-TV? Om tre till fyra år kommer vi vara precis där vi var innan marksänd digital-TV: Kommersiella nät som levererar internet där digital-TV ingår.

Och oavsett kostnaden som kanske har betalat sig via tämligen hög avgifter hur är det med alla timmar som säkert många yngre upp till medelåders svenskar behövt och behöver lägga på att hjälpa äldre med TV-boxarna? Det gör vi givetvis gärna men vad är poängen när ingen (jag behövt hjälpa) önskat se på fler kanaler än vad som ryms med marginal i ett analogt nät?

Mer television på Nyhetsbloggen:

TV OnDemand och SVT Play

Imponerande Kroppsspråk hos SVT's programledare

Mer om TV3 loggan