Tidsanalys - Microsoft: Alla tidpunkter är viktiga

2017-08-10

Förra bärbara datorn tog först skada nog för att fungera ok givet att jag tog bort Windows. Därefter ok givet att jag körde Linux från extern hårddisk (Puppy) Slutligen krävde den också en extern skärm efter att trampat på den inbyggda.


Den nya (första datorn på närmare 15 år som ej var DELL) blev en lockvara som typiskt för tyska Mediamart krävde att jag själv letade upp var de gömt de fåtal exempel faktiskt existerande. Jag köpte min mobil (närmare 1100 kr billigare än normalt) där också. Det krävde faktiskt inte att jag själv letade upp den men däremot att jag flera gånger insisterade på att den existerade i verkligheten och att jag skulle bli tvungen att ringa tyska it-avdelningen och förklara deras "produkt-existerar-system" felaktigt. Jag gillar den här egenskapen hos Mediamart. Annars - om vem som helst bara kan promenera in och handla en av en ej trivial liten mängd exemplar - hade det aldrig varit så udda billigt av och till (givet förlusten de gör på dessa varor ty de jag avser här är ej +/- 0 varor som de annonseras ut). Och jag gillar att man behöver leta upp var de gömts resp. ges möjlighet att stylta upp en generisk (kanske genetisk) svag självbild genom att besegra en vägg av män försökande stoppande en från att ta förlust varan till kassan (och hellre åtminstone en vara de gör någon symbolisk vinst på). Skyltfönster kan prövas men jag tror de slutat med det. Numera krävs ibland att man tittar själv i lagret. Vid tiden för datorn förra året räckte det dock bra att leta i lokalen där den gjorde upp skylt-konstruktionen (för en lätt dyrare och sämre dator) men ej existerande i övrigt (och jag slapp skyltexemplaret jag erbjöds i brist på "existerande exemplar" för samma pris).


Nå så denna kör jag fortfarande Windows. Som nyligen gjorde ny större uppdatering. Jag lät den boota med alla applikationer jag startat avstängda. Vilket visade sig skära uniform cirka 1.5 vecka från aktivitets-tid. Inklusive besvärande mig Google Chrome's historik rörande besökta länkar. Jag spekulerar (stämmer ungefär i tiden med att den började försöka få tillstånd av mig att förändra inställning av att ej dela information från min dator med Microsoft: Vilket uppenbart ej gick direkt felfritt att börja göra.).


Vad som passerar över sedan år definierad kanal besvärar av och till videotittande. Eller så misstänker jag kan vara fallet. Jag lutar dock lite mer åt att det antagligen ej är kanalen. Det tycks orimligt att de givet alla år skulle börja falla på en given förlorande procent av användare (många av oss kör egentligen bara Microsoft numera på rena nöjesdator där gratis bredare i utbud teve och film är en dominerande del).


Tidsstämplar i den symmetriska världen vilket bättre än den asymmetriska motsvarar generella risker och behov / lösningar mer allmänt på OS-nivå lär vi annars bäst genom att följa Kerberos i historik från sent 1990-tal tills idag. Något tidstypiskt sammanfattande utmaningarna relevanta än idag asymmetriska resp. i appendix symmetriska.