Komplettering: Metod-koncept sampling för prediktion ekonomi nivå nationalstat (artefakter pre-internet kulturer)

2015-07-18

Kompletterande:Sovjetunionen är inte ett dåligt modell-exempel för bedömning ekonomi och prediktion via äldre "klassiska" ekonomiska mätetal. Det var ju färr hyggligt avgränsat i information som fanns att tillgå medan vi idag kan följa upp en del i alla fall ej överdrivet svårt att jämföra med.


Edward Ames mycket gedigna försök till att göra en bedömning av denna nationalstat i Soviet economic processes är ett bra exempel från dom tidiga åren i domänen (inledande kommentar av Ames skriven 1965.


Rörande området av att snarare än att ex. mäta direkt på entiteter i större antal eller nära dessa bedöma sammanfattande indikationer som regelbundet ges av primärt här politiskt nära organisationer är utmaningen inte helt olika varandra.


Liksom för Sovjetunionen är värdet att försöka nå en skattning av hur värdena normalt kan avnändas (var är det man ger ifrån sig mer exakt och var är osäkerheten normalt hög? Respektive vad predikterar siffrorna tillräckligt väl: Predikterar brödpris brödpris eller dispergens ekonomin som med bunt liknande värden man kanske ej hade samma tillgång tillvärden för ökande sannolik förändring - Sovjetunionens transformation till Återuppståndna demokratier med folken fria från förtryckets tortyr - Igen fick de uppleva, uttrycka och nu tillsammans skapa Nationalstaterna som ett evigt levande monument av vad som var allt värde - Diktaturens kulturmord bestal hela värden och alla i mörket kom ej levande ut från dessa år (rätt) - från de förstörda sönderfallande spvjetiska ekonomin (fel att uttrycka för det första och väldigt fel om man skriver sovjetunionens sönderfall förringade alla de fria folken de nya nationalstater som nu kämpande försöker komma i fatt: Det sista uttrycket används bara numera av småborgliga gamla smyg- till kultur-kommunister som på ålderns höst inte saknar själenjs inbillade gamla moderlandet mindre än förr i media branschen - Vanligt hederligt folk skriver som jag är jag trygg i ty svensken är en hederlig demokrat som tycker sådant här är viktigt - Vi Svenskar är ej Förtryckar-kultur-mördaree som säljer andras lod i länder långt borta och värst har med risk för kostnad även för oss). Jag ids inte skriva resp. bra men jag tror det visar rätt och fel ungefär i alla fall: Det Goda folket respekterar värdet av andras frihet och sitter ej som ondskan i frihet och gottar sig på små-slantar de får ut av att andra kultur- och blod-mördas. Försvaret i ordet är mördaren. Ofta når det samlat upp till mer än ett samlat människoliv. Informationen är fundamentet för Diktatur.


Metoderna mer konkret skiljer sig förstås mer åt vad världen för oss till när vi söker göra med kvalitet snarare än endast tradition. Men samma gediget genomarbetade genomgångar av större delar av naturligt avgränsad ekonomi ser jag inte längre görs i något jag mött publicerat sista tio åren (men enorma mängder arbeten jag ej läst).


Många bra forskningsartiklar upplever jag mig läst men arbeten likt de vi hittar för ex. Sovjetunionen under 1960-talet saknas. Istället har vi mer av abstrakta teorier byggda på naturligt upplevda koncept med utvalda exempel (exempel Gladwell) vilka förvisso också har värde men ej ett ersättande sådant med pedantisk noggranhet sida upp och sida ner.


Dessutom är ju intressant stora stycken av värden idag sej lika elegant avgränsat för att göra rimligt görliga arbeten möjliga. Så mycket handel, folk som rör sig hit och dit, paket som skickas runt, båtar, flygplan m.m. Allt det som dom här metoderna ej bra hanterar. Så för översikt tycker jag nog dom äldre arbetna passat mig bättre för vad jag sökt.


Det finns bakåt cirka 2 - 10 jämförbara arbeten Sovjetunionens ekonomi jag bör ha skrivit om tidigare (minst två tror jag men knappast fler än sex och helt säkert inte fler än tio) samt också 1 . 2 genomgångar Sovjetunionen gjorde av andra stora ekonomier (engelska utgåvor finns)- Ev. kanske några fler i mycket smalare områden men arbetande i samma tid.


Det blir för mig naturligt att föredra ett mindre antal bra arbeten man ej orimligt svårt hittar tillbaka till mer konkret värde därför att man känner igen sig i dem. Och det är dom böckerna som finns om de alls finns.


Taggen Sovjetunionen tror jag bör ge ingångar till att hitta övriga böcker diskuterade bland dessa. Generellt gäller säkert att mer finns i tid innan densitet av inlägg relaterade natural language processing ligger tidsmässigt d.v.s. gärna ett par - fyra år bak i tid. Allmänt ofta ganska löst är ämnena tämligen relaterade till vad jag gör allmänt perioderna. Ekonometri är en god tagg för denna period.