Men var det verkligen bra att inte besöka Ryssland?

2015-05-13

Vill man att det ska handla om krigsslutet eller mer om något annat? Det första i EU.Jag gillar heller inte som diskuterat några gånger sista året den här vad vi kan kalla begynnande alternativa internationella ekonomin och internationella politiska mellan-statliga formationen som börjar skapas ut. Ryssland, Iran och Kina är de potentiella centrala koncepten här: Iran kanske mest därför att det är förstärka intäkter (då jag tror att närhet ger bättre pris annars för deras utrikeshandel västerut), och de andra två av makt-politiska och / eller alternativ-ekonomiska orsaker.


Det är inte bra därför att det kan destruera det lilla värde som finns i de mellanstatliga organisationerna. Och med EU mer eller mindre små-void i frågor i sin direkta närhet där gamla EU topp-politiker mest tycks störa sig på att de begränsande sanktionerna mot Ryssland ska kosta EU mer än USA. Som inrikespolitiken med väljar-attityderna rört sig sista åtta åren ska EU alls inte längre förutsätta i vettigt risktänkande om att säkerhetställa sin egen kontinent mer än så här med mindre än att Nordamerikanska kontinenten tar samtidigt direkt hot eller att Atlant pakten blir utlöst på sådant sätt att den trovärdigt levererar hos såväl medlemsländer i Europa som Nordamerika.


P.s.s är det något man ogillar relaterat Ryska arméns färd västerut under Andra Världskriget så säger man det p.s.s.


Jag tycker man skulle besökt Ryssland. Och inte varit så överdrivet tyst kring allt utan säga som det är: Det är en bra sak att fira och det finns mycket fint i den ryska kulturen - kanske för några inkl. storslagna parader vilka jag själv är lätt svag för även om jag kan se det problematiska i dem just nu - men säga rätt ut att man ogillar Rysslands krigföring i Ukraina. Ta lite inspiration av hur Obama gjorde det under första besöket i Kina om man vill vara tydliga men ej heller överdrivet provokativ: Bra publik och bra media på plats. Och ej surt vilket är opassande för ett firande.


Själv hade jag med glädje besökt det. Och har man några barn som glätt ut sig till soldater tror jag inte att det är vad som varken gör till eller från när det gäller konflikt-drivande kulturuppfattningar i Ryssland. Hela konceptet i sig kan naturligtvis vara drivande här medan det blev väl mer i det nu? Eller hur? Ryska kulturen har tradition långt utanför det militära för den här typen av storslagna skådespel. Jag hade verkligen själv sett det som ett privilegium att få uppleva på plats.


Jag tror verkligen mycket mindre på den här typen av symbolhandlingar utan konkret kostnad i pengar, energi eller militärslagkraft realiserad. Jag tror mest de distansierade resp. kultur mer och reducerar dialog. Det är nu inte just dom sakerna jag tror oftast har något med problemen man kan få förs sig att göra sådant här p.g.a.


Kanske handlar det delvis om att det är så svårt att få så mycket mer gjort och komma överrens om något så blev det mer en symbolhandling mest riktad i ev. för EU-konceptets förvaltare positiv verkan inom EU medan den ryska kulturen mest om inte redan pro-västerländska mer skeptiska, illa-berörda och lite skeptiska. Men vem vet: Expanderar konflikten igen ut i högre problematik kanske vi har EU 48 timmar senare som förstärkt sanktionerna ett par tre fyra magnituder upp. Eller så händer ingenting.


Vad man ska nå fram till är ju att man ej är fiende. Man vill avsluta en väpnad konflikt som tagit fiende-upplevelse till det mycket verkliga. Man vill inte ha mer utan mindre av det.