Linux: Ett enkelt abstrakt filsystem

2014-06-16

Jag har full förståelse av att precis vad jag tänker mig att någon eller några borde komplettera Linux med som default långt ner finns för åtminstone bakåt i tiden mer påkostade lösningar (men idag säkert allt oftare i hemmen också). Men situationen är ju ändå att man har ett antal partitioner, diskar adderade m.m. introducerande kostnad i tid och slitage för att passa samman det hela när utrymme tenderar att gå scarce där den primära lösningen inte känns som ett helt nytt lagringssystem åtminstone mer omedelbart.


Samtidigt så länge man nöjer sig med att varje fil i sin helhet ligger på en partition eller rent av fysisk disk förstår jag inte varför ett enkelt abstrakt filsystem ovanpå allt i övrigt utan särskild inläsning, kunskap, annan kostnad associerad mig o.s.v. kunde införas (i mening utan att jag behöver göra det själv).


Och gärna störande om hela konceptet boot sektorer med något mer legacy mellan befintligt och OS då jag är upparbetat ganska skeptisk till en ev. mängd problem lite varstans i världen som funktion av hur väl de tas upp av normalt befintliga säkerhetslösningar eller förväntade problem. D.v.s. på flyttbara diskar förväntar sig folk vanligen inga problem så länge de ex. har lite bilder m.fl. filer man inte kör medan diskarna är allt oftare mer eller mindre små enkla datorer med saker som auto-startas vid mount eller för den delen mer uppenbart när hela datorn bootas upp.


Nu är jag inte 100% säker på hur allt kring open source projekt fungerar men antar att vem som helst kan ta en beställar-roll för att åtminstone som här mindre uttrycka just en färdig kravspecifikation och istället mer vad jag behöver för att förenkla min verksamhet nära hårddiskarna. Så kan sedan andra självorganisera tankarna vidare vad dom kan bättre än jag kan mina behov relaterat filsystem. Något av skönheten med hela konceptet. Vi skapar något tillsammans där man efter gjort sin del kan betrakta skapelsen av något större när andra gör sitt.


Känner jag kompetensen kring sådant här finns nog en fin och stabil lösning klar att ta ner om ett par månader lagom till det kanske inte otroligt blir dags till mer nöd-tvingad om-organisation av filer. Annars skulle det inte vara mycket alls med kunnandet om något relaterat detta. Mitt förtroende för självorganisationen av värde för mig och övriga världen är gott.