Sverige i Afrikas kultur: Affärsutveckling starkare tillsammans (och) med strategiska kunskapsområden taktiskt sammanfattade

2013-12-04

Från de två perioder för några år sedan resp. ett par år sedan när jag riktat tittade på flera afriknaksa kulturer, kulturmöten västerländet genom historien, lärde mig Swahili (välidgt lite i alla falla: men ett av få språk fungerande mer naturlig för mig att lära precis som de japanska tecknen, följde och diskuterade Sydsudan, Uganda m.fl. bl.a. här o.s.v. indikerade jag en hel del möjligheter för Sverige i affärsmöjligheter särskilt betraktat i ett långsiktigt strategiskt perspektiv (d.v.s. just det som oftare kan ge något alls sett på nationell-nivå och oftare ens där sällan annat än n faktorer relaterat det interna som ex utbildning).


Jag tror att jjag tidigare i år noterade att Sverige genomför något form av upplevde jag mer långsiktigt affärsutveckingsporjekt i Afrika m.fl. regioner i världen där en större brant-upp tillväxt är att förvänta de närmaste åren. Mycket klokt tycker jag fortfarande.


New African från nyligen är att för afrikanska magasin såväl som New African normalt ett ovanligt bra nummer för Sverige mer än andra länder relaterat detta. Se roller på personer, attityder och frågor de uttrycker, vilka som kritierar vilka varför, ämnesområden som tas upp i kontext av företag i notiser, notera gärna vilka organisationer och företag som gör sig besvär att annonsera o.s.v. Dessutom samlande man mer än vanligt av reportage med tyngre afrikanska politiker med ett antal presidenter.Även om inte vad jag såg något av artikel om lönsamt område att ta värde från (d.v.s. områden som normalt oavsett korrekt knappast är scarce i intresserade och därmed svåra att i lugnare takt etablera långsiktiga affärsrelationer i välgjorda tidiga affären). Men mycket ovanligt i det implicta passande att se som ett brett exempel sample på faktorer just excellenta att ännu brdare förstå i att man läst i fatt dem alla och fortlöpande följer dem - både för att förstå vad som påverkar positivt eller negativt relationer och samarbeten där flera regioner är lika kulturmedvetna som Kina - och pekande på ekonomiska områden me abstrakt ofta och intressntare för den som följer dem kontinuerligt över nyheter och kan ta det konkretare.


Givetvis mer än att förstå attityder, pågående politiska tvister, händelser o.s.v. och som antagligen vanligt bland många svenskar etablerad idé om afrikas nutidshistoria från kolonialismen och framåt. Det sista bör verkligen bäst vad man frivilligt kompletterar skolans historia och där mindre historia eller konomi och istället cross-culture psychology.


En teoretiskt lättsam referensbok som bör finnas att beställa i bokhandel eller på nätet är Cross-Cultural Psychology: Research and Applications (Berry, Seger, Sam och ev. ett par till). Den brör dessutom i några kapitel sociologiska faktorer, politiska inverkande faktorer i ekonomi och hälsa. Läs särskilt sammandragen av teorier och modeller från andra kulturområden än det västerländska: givetvis inte minst det afrikanska. Närmare slutet (sista kapitlet om jag minns rätt) finns vidare en diskussion om den "kulturellt internationellt medvetna" cross-culture-psykologen eller jämförbart uttryckt. Det bör läsas och vad man kan börja med hellre än inledningen till boken.


Vad alla nationalistiskt motiverade medborgare kan göra

Nu när nationalism tycks vara i tillväxt i Sverige är givetvis många medborgare intresseade av vad de kan göra för att stärka Svriges roll i Afrika. En idé jag tror många kan gilla genom att dessutom ge chans att möta något från en ny kultur och utan att det är för nytt är att fira Kwanzaa istället från den kulturellt uttjatade protestantiska versionen av den tyska papist julen med S.t. Jultomte.Jag i den mån jag alls firar något i december blir det kwanzaa. Och ger jag alls bort något får det bli något kulturellt nyttigt åtminstone till något yngre fortfarande lärande. Kanske min lilla swahili-parlör eller en visuell-ordlista med vanliga afrikanska föremål (de kan ibland ge en del överraskande insikter om en kultur).


Förutom min talande trumma från afrika köpte jag ganska nyligen (kanske ett eller ett par år sedan) en liten marakas gjord i Ghana av naturliga fruktskal. Den fanns i Fair rade butiken i Uppsala och kostade endast en blygsam summa. Storlek är inte större än att de ryms i handen och är nära helt sfäriska d.v.s. utan pinne att hålla i likt europeiska mer småborgliga och mindre trend-rikta marakas. Ett för instrument såväl som butik utmärkt tips inför årets Kwanzaa.


Batterier till digitalkamera tog slut så jag tar ett befintligt foto av den talande trumman och får återkomma med foto på min marakas .

Kwanzaa förutom blans många uppskattade både i Afrika och Amerika är ju dessutom just en kulturell mix mellan västerländsk- och afrikansk-kultur brett över flera kulturer med viss tyngd mot den västra afrikanska sidan snarare än östra.


Harambee!


Fler böcker m.m.

Sista boken eller jämförba om koloniallismen och slavhandel är lämplig läsning och särskilt just relaterat Belgiska Kongo.Ännu me kwanzaa från komiskt högtstående - såväl som stereotypiskt intressant fångande många där resp. viktigare roll-karaktär bland de återkommande figurerna återspeglar dessa: intellektuell vänster-radikal och blank panter, gangster-kultur i boosting intensity och value, självhat och självförakt nästan motsvarande vit-rasist, den välbeställda färgade medelklassen som egentligen inte bryr sig, och de som nära besläktat men kanske lite annorlunda tjänar staten (och inte sällan har jag fått för mig som jurist): sunt förnuft men oftare i vad andra stereoyper kan uppleva närmare också perspektiv av the man.