Att tänka väpnat symbol-tungt: Inköpslista för Svenska försvaret

2013-11-11

Lätt fascinerad (men föga förvånad) över andelen symbol-handling jämfört med konkret slagkraft dom ryska uppvisningsflygningarna runt Öland och Gotland hade (bedömt från Wikipedias uppgifter om totala antalet bombflygplan av den typ jag antog att det handlade om) försöker jag igen några år senare att tala för inköpet av en svensk fregatt resp. adderar till inköpslistan ett japanskt propeller flygplan.


Fregatt att besöka främmande länder med

Om jag förstått saker och ting rätt har Sverige för närvarande endast korvetter. Lämnar vi nu ofta upplevda "mer objektiva" dimensioner för bedömning (men därmed inte sagt mer korrekta ute i verkligheten) kommer korvetter med flera problem:


  • Det är välkänt den minsta eller nära så fartygstypen.
  • D.v.s. redan i nyheter utan bild deltagande i insats (ex. anti-pirat åtgärder utanför Somalia) är man sämre än kanske alla andra skickande minst fregatt.
  • När sedan pressbilder från plats kommer och ett svenskt "dvärg-skepp" är mitt i en klunga av gigantiskt större skepp börjar det kännas genererande snarare än bra.

Vidare kan man knappast besöka främmande hamn för att marknadsföra nationen med en korvett. Med en fregatt går det dock utmärkt. Även om sådant får mindre uppmärksamhet idag är det en funktion av hur scarce aktuellt land är och man gör något annat i samband med att besöka aktuell hamn.


En fregatt även om ej inköpt splitter-ny utan kanske köpt begagnad och upprustad går ju fint att segla omkring med internationellt för att stödja andra marketing åtgärder.


Från tidigare nationalistisk oro över det svenska försvarets slagkraft till havs:Prototypiskt "stridsflygplan": Propeller flygplan

Vilket är det prototypiska flygplanet? Än idag finns kraftig association som uttryckt i mer flexibel populärkultur oavsett Disney (jfr Piff och Puff: Räddningspatrullen - oavsett land, luft eller vatten search and rescue operationer) eller anime från Japan att välja ett propeller flygplan.


Propeller flygplan från Porco Rosso | Wikipedia (japansk tecknadfilm från välkända Studio Ghibli).

Och med all rätta. Detta var de första och i skepnad kraftigt repeterade (dessutom enklare begripligt varför de egentligen alls flyger) flygplanen. De första som flög över atlanten regelbundet som alternativ till att köpa biljett på fartyg.


Men är ett om än prototypiskt korrekt och i skepnad symboltungt flygplan i direkt funktion rationellt? Att bedöma från leverantörens information i alla fall är världens mest potenta search and rescue flygplan just ett propeller flygplan. Och vem kan tacka nej till ett flygplan snarlikt till vad Piff och Puff väljer när de behöver rädda någon från fara?


Och tänk om det händer en olycka med dom här gamla ryska bombflygplanen? Och piloterna hamnar i vattnet på svenskt vatten? I så fall är det viktigt att Sverige fullt utnyttjar det media utrymme vi får och gör en elegant räddning. Själva den genuina prototypiska kärnan av luft till vatten i form av ett flygplan som detta är vad vi behöver.