Primacy effect som funktion av hindsight bias och hindsight bias som tolkning av flera sidors information

2013-05-31

Sista ex. på mekanismen i teori med ett antal tillämpningar innan diskuterad i:


Oväntad emergence i aktions-relaterade händelser
Att styra läsarens tolkning dit önskat med två bilder istället för en
Affisch-budskapet: Fånga uppmärksamet (blodig säl), låt smärtan kännas (barnen sticker de döende sälungarna med pinnar), etablera hind-sight bias-slutsats (fabriken mass-mördar) och sätt primacy effect till "AGERA! AGERA ÄR COOLT!"

Kraftdans
Kraftdans: Rond II
Under pressure: Kraftdans III


Försökte jag nedan illustrera för att indikera betydelsen utifrån detta att vinna tolkningen - oavsett sida - av vad förklaringen är till händelsen i mitten. Denna kommer i sin tur styra primacy effect och om vi ännu inte nått den punkt händelsen i mitten syftar till är primacy effect kritiskt givet att denna styr förväntan om värdet och vad vad händelsen tillsammans med vad som skapat den kommer leda till.


Klicka för att förstora

Praktiskt oavsett krigspropaganda, information från olika humanitära-, miljö-organisationer m.m., revolutionära rörelser, politiska intressegrupper, partier m.m. underpresterar man detta kraftigt ofta totalt när man är aktören i mitten medan alla oavsett sammanhang och vad vi har tycks ha lättare (implicit tror jag "försvarande" argumenterande där effekten skapas som konsekvens av det snarare än syftande till primacy effect) att hantera när vi istället är aktören som händelsen i mitten syftar till att kritisera.


Det är viktigt att tänka igenom vad budskapet säger om vad som föranlett det och vad den resulterande bilden just nu indikerar om förutsättning till förändring i framtiden. Optimalt - väldigt svårt att uppnå givetvis - är känslan av den totala vågen omöjlig att stoppa som hela tiden sveper fram från målet.