Kofi Annan back in "business"

2012-03-11
Att se gamla pensionerade politiker göra korta mellanspel är av och till lätt fascinerande. Det gäller ju nu Kofi Annan och mer än vanligt fascinerande genom att han på så många sätt symboliserar de FN-problem vi ser nu försämras från en tid av förbättring i det under hans period systematiska: det ineffektiva och dyra FN.

Väldigt aktuellt i regionen från dennes tid som FN-chef var ju Irak där vad man troligen oftast bäst minns är den korruptionen och "rädda FN-mötena" som slutligen ledde fram till slutsatsen att nog Kofi Annan inte hade något mot mutaffärerna att göra. Det samma gällde nu tråkigt nog inte dennes son och ett antal andra (Annan var förövrigt själv engagerad i möten med leverantörer i Olja-mot-mat programmet men kanske inte kan för det antas ha förutsättning att upptäcka alla typer av korruptionsproblem.

Egentligen vilket förtroende man allmänt har för Annan har jag inte försökt bedöma eller vilken kravspecifikation han såg för uppdraget. Vad det förutsättningslöst eller hade han begränsningar i uppdraget rörande vilka lösningar han skulle förorda?

Kofi Annan's son took payments through 2004 -
Kofi Annan's son admits role in oil-for food scam
Kofi Annan Stained by Oil for Food Scandal
Ex-U.N. official admits taking, seeking bribes