Microsoft Research om Bayesianska nätverk

2012-02-16

Jag ramlade över A Tutorial on Learning With Bayesian Networks vid ett besökt på Research.microsoft.com.


En sak är intressant med artikeln om man inte söker just en introduktion till bayesianska nätverk och det är första meningen:


"A Bayesian network is a graphical model that encodes probabilistic relationships among variables of interest. When used in conjunction with statistical techniques, the graphical model has several advantages for data analysis."

Det kan visst ses som en grafisk modell men behöver inte vara det. Jag säger inte det för att gnälla på formuleringen jag utmärkt tycker passar för en introduktion området utanför därför att det är ett fint exempel på hur vår kognition generellt organiserar information spatiellt.


Hur hjärnan hanterar dimensioner "återanvänder" samma organisation som för spatiell information i perceptionen och för inte tror jag mer än ett år eller två visade man detta också för typ av neuroner. Därmed att vi gärna också vill och lättare kan illustrera data när vi lyckas översätta det till en visuell bild.


Att se bayesianska nätverk som dock bara är statistiska relationer grafiskt är därför logiskt och regelmässigt ritas de som små runda ringar med streck till andra sådana.


Relaterat om forskning

Rörande forskning börjar www.researchsweden.org fyllas upp med användbara resurser. Jag skapade den i samband med publiceringen av rapporten Svensk forskning på internationella webben 2012 för kompletterande resurser.


För den seriöst intresserad av forskning bland amerikanska IT-företag som crowd fenomen kan förresten denna ledtråd till något möjligen intressant vara kul: Jämför Microsoft, IBM och Google och försök utifrån visuell strategi definiera två respektive tre grupper. Relatera till om deras primära målgrupper bland användare hos betalande kunder utifrån verktygen de använder för att nå dessa.