Assad: Kliv ner!

2012-02-04
Dörren till varje praktiskt acceptabel lösning där Assad inte inom kort lämnar Syriens makt måste efter massmorden under lördagen vara stängda. President Obama uttryckte detta bra och det är betryggande med politiska ledare som kraftigt reagerar på massmord och inte menar att det är vad omvärlden måste acceptera oavsett var i världen det sker:

Obama, in perhaps his most forceful statement to date about the unrest in Syria, accused the Assad regime of having "murdered hundreds of Syrian citizens, including women and children" in Homs. He called on Assad to step down, describing the violence as a sign of the regime's "inevitable collapse."

"Assad has no right to lead Syria, and has lost all legitimacy with his people and the international community," Obama said in a written statement released Saturday morning. "

Från: Obama decries 'unspeakable assault' in Syria, builds case for UN resolution

Jag menar också på det allvarligaste att en lösning motsvarande den jag pekade på i samband med Libyen-problematiken förra året där världsledare medverkande i massmord och ej inställer sig till förhör inför rättegång inom en kort väldefinierad tid till en för detta ny internationell domstol samt omedelbart medverkar till att hindra motsvarande problem ej igen kan inträffa med alla möjliga medel tillgängliga måste av den samma domstol ohörda gå att döma till döden att fritt implementera av vilket som helst av medlemsländerna.

Även om jag generellt ej stödjer dödsstraff är det svårt för situation beskriven här och sjukligt många liknande att se andra möjligheter. Antalet döda som korrupta ledare likt Assad orsakar är enormt. Redan är antalet i Syrien många tusen.

Samtidigt menar jag att man måste kunna se praktiskt på detta åt andra hållet. På samma sätt som det måste vara möjligt att kunna döma ledare till döden för att hindra nya massmord är det utmärkt om man kan undvika en värre situation genom att låta dem lämna landet till lämpligt land där de ej riskerar att dömas. Problemet om det ej är möjligt är att de kan kämpa till sista kulan och orsaka en värre i antal döda verklighet än nödvändigt.

För Assad tror jag dock knappast det senare nu är möjligt. Han tycks lida av de bland diktatorer vanliga gruppen av vanföreställningar där de överskattar den egna sidans möjligheter relativt större delen av landets befolkning och större delen av hela världen. Jag tvivlar därför på att han förstår att det kan handla om kanske tre till sju veckor innan hans regim fallit och han själv är död.