Mubarak angriper via rättsstatens abstrakta lösningar

2011-04-10

Det är en ny värld. al-Gaddafi valde en taktik vi alla känner till och kan relatera till. Mubarak valde att ta det lugnt ett par månader vid havet och vila upp sig för att stämma diverse folk för att störta honom:

  • Mubarak Denies Corruption and Defends His Legacy
  • Tja. Vad kan man säga? Det är som så mycket annat frågan om strategi i information eller energi, och om det är konkret eller abstrakt. Något av poängen med ett juridiskt system är ju att implementera en energivinst för oss alla genom att vi normalt inte behöver ge oss ut med ett svärd, en knölpåk eller långdistansrobot för att skipa rättvisa eller försvara oss själva.

    Av samma anledning är det alltid positivt när nya länder implementerar fria val därför att de som har störst nytta i ett land av ett juridiskt system upprätthålls som icke-korrumperat är de flesta medborgarna och utan det tenderar länder av likartade skäl att vara även internationellt problematiska i det abstrakta informationssystemet.

    Sedan krävs stor uppmärksamhet alltid så att juridiska lösningar inte ses för något värde i sig själva. Det tenderar när så sker leda till accepterande av lösningar som i praktiken begränsar fri och rättigheter. Vi kan jämföra med Simon Singh's med fleras problem att publicera och diskutera vetenskapliga resultat i UK utan att bli stämda:

  • www.simonsingh.net/blog/
  • Problemet när det uppstår kan vi se som ett exempel på hur samarbete i företag, organisationer eller länder kan ge stora värden men också kan gå till överdrift utan likvärdig effektivitet. När så sker kostar det mer än det smakar. Det kan vi se i hur snabbt större företag (jämför med Ericsson åren efter 2000) kan gå från en tydlig framgång till blixtsnabbt förändrat en riktig dålig position.

    Samarbetet när det fungerar ger enorma värden som skalar upp med storlek. Görs det inte tillräckligt effektivt tenderar dock ett ökat arbete skapas som kan ligga väldigt koncentrerat på ett fåtal platser och när de börjar falla är risken att hela lösningen snabbt faller sönder.

    Det förvånar mig och har förvånat mig många gånger att inget försök att seriöst utifrån informationsanalys följa kommunikation i företag eller för den delen lika gärna på ett land ex. utifrån hur lagar används där vi ser användningen (att vi använder lagen på ett sätt där det kostar energi för en funktion) som ett uttryck i information. Vi vet ju från grundläggande principer som alltid håller sant att de flesta andra sätt att analysera sådant på kommer uttrycka dessa relationer och få sätt torde vara enklare eller mer kompletta.

    Viktigare kan de indikera fler typer av optimeringar. Ex. kanske det visar sig att all kommunikation i ett företag av alla typer approximeras bara av övergripande profil på e-post (hypotetiskt där jag inte vet om det skulle visa sig vara fallet) avseende last på en funktioner i företaget.