Sveriges Radio projiserar makt i media: Betalar för att likrikta

2011-03-04

Problemet SVT och SR och allt andra i den annars fria ekonomin magiskt fungerande entiteter inom media som kan bete sig och agera som de vill oavsett om det är en av sig själva eller politiskt styrd agenda för att reducera demokrati är legio.

Inför de förändringar som de kan stå inför har de nu som för att illustrera de betydande risker de representerar trätt ut och visat upp sin smutsiga sida.

De har börjat från sin abnormt stora budget jämfört med vilken annan aktör i media som helst från den minsta bloggare till Hollywoods stora filmbolag börjat projisera makt för att köpa inflytande och styra om utrymmet i marknadsandelar mellan andra aktörer.

I media - alltid en hårdare bransch - är kapital viktigt. Den statliga korrupta aktör styr nu saker inte bara som vi har tidiga exempel på genom att prioritera granskning mot politiska aktörer som ifrågasätter dem utan har nu tagit ett nytt steg in i media branschen på samma sätt.

De köper reklam. De väljer nu att skicka pengar riktat till aktörer eller inte. Genom att kalla det folkbildning finns heller ingen möjlighet att göra något åt det. Aktörer mer positiva till dem får mer reklam och övriga ingen om de inte tycks flexibla. Från kritiska som jag med flera lär de inte köpa någon reklam.

Är inte det åtalsbart sätt från de överenskommelser Sverige redan accepterat i EU? Kring statlig television m.m.? Jo. Även om det nu finns en viss kultur men den har egentligen inte ifrågasatts än mot alla möjligheter. Och detta kan möjligen tänkas förändra förutsättningarna ordentligt För detta är staten som skickar ut pengar just odefinierat utanför acceptabla mekanismer där vi kan se om vi tittar vilka aktörer de köper från en snedvridning mot svenska aktörer. Det har ingen betydelse om det är en stiftelse eller inte.

Nu är det dags att ta Sverige inför EU-domstolen. Detta är staten som går in i media marknaden och köper inflytande.