Böcker jag läser just nu

2011-02-25

Är alla just nu direkt eller mer övergripande för att inte fastna i låsta idéer relaterade till Förord - Att uttrycka en samlad modell.

Enligt vad jag skrev i Människans fundamentala princip fångar Modern Systems for the behavioral scientist från 1968 mycket av vad vi kan se som evolutionära bias för hur vi vill förklara världen uttryckt övergripande för vetenskap. Därmed inte sagt att de inte är helt korrekta som vetenskaplig principer och modell-komponenter oavsett att de nog fungerar bäst för oss. Det tycks nog troligt att vårt bias speglar naturen här (det finns dock också utanför vetenskap p.s.s.).

Att visa det var ju inte syftet med referensverket men ett av de bästa övergripande jag har för det. Många av de här stora: förändring, svärmar, fysikens entropi respektive informationens, cybernetic, systemering, kausalitet, beteendevetenskap, att se helhet på olika sätt, konvergerande samband mellan olika områden, organisationsteori, vad en organism är eller vad vi inte kan uttrycka och ordentligt mer. För områdena grundläggande lagar och principer var ju också definierade vid den här tiden. Även om till och med nya områden som neuronnät tillkommit gäller ju att mycket där redan fanns publicerat redan under 1950- och 1960-talet t.ex. inom signalbehandling.

Ett ganska nytt köp är The Nature of Humans Values av Milton Rokeach från 1973. Den diskuterar och publicerar i princip omfattande statistik från undersökningar av hur amerikaner värderar olika grundläggande värden. Troligt jämförbart med hela västvärlden för tiden (resultaten speglar ju också språk förutom faktiska värderingar). Kostnad 10 kr på Röda Rummet. Bättre statistik finns elektroniskt men han var en av dom som gjorde de tidiga stora genomgångarna och lade tid på det och hans tolkning är värdefullt oavsett vad man jämför med under 1900-talet.

Ett excellent köp för 25 kr på Röda Rummet i Uppsala var Människans språk av Per Linell från 1979. Utmärkt sammanfattad referensbok över lingvistik övergripande där för berörda områden saker inte nått längre. Vi kan jämföra t.ex. med Never Ending Language som körs på en minst sagt stort nätverk av datorer och kategoriserar språket automatiskt från webben i jämn takt. Data finns publicerad att ladda ner. Visst intressant statistik men det är ingen egentlig ny kunskap jag sett att de tillförts i idéer och för de flesta praktiska applikationer tror jag nog att gamla kategoriseringssystem alternativt riktade för området specialiserade man själv behöver göra är vad som går lika bra och/eller bättre. Största skillnaden mellan nu och då är nog mer att så mycket mer dokumenterats för hur hjärnan hanterar saker och ting relaterat till spatiell rumsuppfattning, hur vi ser på tid, organisation av vissa kategorier (ingen fullständig kunskap men mycket bättre förståelse) m.m.

Indirekt visar den också kulturellt avstånd där jag märker att i systematisk tolkning och språk har vi för en Svensk nära i tiden och också från Uppsala stora likheter. Det framgår så mycket bättre med lingvistiker än t.ex. fysiker som har så magert språk uttryckande sådant.

I ren fakta - typiskt svenskt för kurslitteratur och referensverk - den bästa inom lingvistik jag läst. Mycket imponerande. En ny upplaga där föråldrat rensas ut och skrivs om (kanske 1/4 - 1/3) och tillför säg 100 sidor nytt skulle antagligen ha stort värde men sådant kommer ju ner till vem som skriver det också där kanske inte samma möjlighet finns just nu bedömt från vad man allmänt läst från de senaste åren.

Designer: No Name köpt också på Röda Rummet idag. Ny som det fanns många av och kostade 25 kr. En stor samling av design fotograferad. Intressant är att den både uttrycker form bra relaterat till hur vi kodar sådant (kurvor, vinklar, linjer m.m. vi lägger till ett kapitel för senare idag i Förord - Att uttrycka en samlad modell) vidare är ett gemensamt tema att det är bruksföremål från lite längre tillbaka. Här mer än modern inredningsdesign m.m. finns ett krav på energieffektivitet i användning. Det var saker som ofta aldrig slutade att fungera.

Rediscovering the Lost Techniques of the Old Masters av David Hockney köpt på bokrean för 129 kr på LundeQ. Bra bilder på konst och hans idé om att optik använts av gamla målare stämmer nog i många av exemplen. I en del tvivlar jag på det och misstänker att det mer kan ha handlat om att köparna ville ha extra skrytföremål dit målade i efterhand, att målarna själva bytte perspektiv, behövde riva ner arrangemang mellan målningar m.m. Ett trevligt köp i stort format med utmärkta färger.

Flera referensverk inom psykologi enligt referenserna 1 till 4 i 2.2. Gestaltpsykologins lagar. Att jämföra Goldsteins Cognitive psychology med Introduction to Psychology - Tenth Edition från 1990 kort är intressant. Den första har givetvis en del ny kunskap men den senare är mer omfattande. Största skillnaden är egentligen organisationen av refererade studier där de speglar två synsätt på kognition. Sammantaget håller jag den senare trots äldre att vara bättre bara genom storleken i sidor och refererade studier och många fler författare där den var bra filtrerad så mycket är aktuellt.

Man kan också för gemensamma ämnen för kapitel uppleva att Goldstein ungefär följer den senare men kortare och t.ex. för kategorier i språk mer ofullständigt. Han använde den antar jag många år som kurslitterat själv. Jag såg också att han författat en Sensation and Perception nu också att jämföra med klassiska med samma namn som givits ut sedan kanske 1980-talet och i senaste upplaga förra året med samma namn av Matlin och Foley (ISBN: 9780205579808). Den senare tror jag är bättre i detaljer varande fler sidor och funnits många år nu (äve om min äldre version har en del missar rörande fysisk, statistik m.m.).

I övrigt referensverk jag ytligt behövt slå upp saker idag men egentligen inte kan säga att jag sitter och läser (och förhoppningsvis slipper jag det då jag redan för många år sedan fick nog av dem): Mathemathics Handbook - Beta (skrevs av svenskar och tycks bättre för mig än den som nu mer tycks användas uteslutande där jag tror Beta lades ner ev. relaterat till ålder för författarna och liten kultur-lokal köpmarknad), Digital Image Processing respektive Oxfords Beginner's Japanese Dictionary.