Medieimperiet media inte vågar granska

2010-06-21

Foto: Holger.Ellgaard Licens: CC by-sa 3.0

Trots att medieimperiet är finansierat via tvångsbeskattning - vill du se på oberoende media måste du betala många tusen till detta - och gör av med fullständigt groteskt enorma utgifter på program ingen annan köper, håller överdrivet dyra lokaler bärande särskilt i Stockholm lyx och har en abnormt stor ledningsgrupp jämfört med alla andra inom områden.

Trots alla dessa utgifter håller de sig fortfarande med egna flaggor för inflytelserika delar i sin flotta. Kanske också deras kraftfullt stora blogg- och hemsidesnätverket men jag har inte tittat efter och hoppas och tror det ännu inte gått fullt så långt.

I Sverige har vi ett medieimperium större än allt det största oberoende tillsammans och som spyr ut korta mer eller mindre meningslösa - i kunskapsbidrag - notiser via en mängd RSS-strömmar, ett tyst men oerhört kraftfullt växande länknätverk av bloggar och hemsidor och som monopoliserar enorma mängder av trafik från enskilda medborgare och företag som hederligt betalar skatt och inte tvingar till sig allmosor, miljö- och demokratiorganisationer och allt annat fint och ärligt i samhället. Trafik motsvarande fullständigt gigantiska summor. Miljarder att fördela över hårt arbetande särskilt mindre webbsidor och bloggar.

SVT har som jag sagt flera gånger mycket bra program och några exempel från den omfattande genomgång jag gjorde av deras verksamhet finns i [1] och säkert att åtminstone ett tiotal mycket positiva recensioner har publicerats på Nyhetsbloggen.

Ändå måste vi fråga oss vad som kan granska SVT och SR? Deras maktposition gör att de kan utestänga kritiska nyhetsbyråer trots samhällskritiskt internationellt public service värde och ärligt finansierade snarare än den tvångsbeskattning som plågar oss lågavlönade hårt arbetande medborgare.

Ett av så många exempel av tveksamheter - och frågar jag mig om våra största politiska partier Moderatorerna och Socialdemokraterna känner rädsla för SVT? Vågar ni inte ifrågasätta dem? - har vi nedan:

SR ledning hotar åsiktsmångfalden

Så har det varit länge men deras makt sprider rädsla åtminstone bland media men kanske inte bland folkvalda politiker för om så är de ju inte folkvalda på riktigt samma sätt.

Räknar vi bort statistiska undersökningar finansierade av medieimperiet själva eller av särintressen finns så vitt jag vet ingen undersökning gjord de senaste tio åren som visar att annat än ett litet fåtal tycker att man för att få titta på t.ex. TV3, TV4 eller Kanal5 måste betala en tvångsskatt till SVT fast man för allt i världen inte vill se deras enorma penningslöseri visualiserat.

För även om ett fåtal program fortfarande trots medieimperiets allmänna förfall klarar att producera god kvalitet - ibland mycket god kvalitet - sker det till en kostnad som är så fantasifull orimlig att ingen någonsin vågar nämna den.

Det är nästan men inte riktigt unikt för hela värden. Jämförbart kan räknas på ena handens fingrar. Men det handlar om stora länder med massor av medborgare och mycket starkare media än vi har i Sverige där inte en entitet kan upplevas smygande konkurrerar väldigt riktat mot enskilda hederliga entiteter.

Trots att SR, SVT, Kunskapskanalen och deras inflytelserika blogg- och hemsidesnätverk suger åt sig ett enormt antal tittar, lyssnare och webbsurfare från hederliga medborgare har de mage att påstå att andra aktörer skulle hota demokratin:

"Det vore klädsamt om de stora tidningsutgivarna vore konsekventa och hävdade samma princip när det gäller radio och tv. Också vår publicistiska verksamhet bör värnas genom ett tydligt och stabilt regelverk som ger största möjliga publicistiska frihet och oberoende."

Från: ”Tidningarna bryr sig inte längre om yttrandefrihet”

Här har vi situationen att jag och många andra frågar oss om våra politiker är rädda för att kritisera det här medieimperiet. Jag behövde då uppmana mod ända sedan 2010-05-14 innan jag vågade uttrycka min åsikt. Så även om det är myter att sådant är farligt att göra har vi redan och sedan länge en implicit censur och jag vet säkert att det gäller för andra.

Och vad sänder SVT egentligen? Gomorron Sverige håller som jag påtalat mycket hög kvalitet även med internationella program och bedömer jag är ett av de bästa i sitt segment som görs i världen. Men vi har också ett otalig - växande antal - exempel på hur det här medieimperiet betalar stora summor för oseriösa utländska faktaprogram som normalt ges bort gratis.

Hur är det möjligt att de köper in dom här programmen? Hur kommer det sig att SVT kastar bort pengar på vad ingen annan skulle köpa? Trots att det är program fyllda med felaktigheter. Ett av många exempel har vi dokumenterat i:

Varför betalar någon TV-licens när SVT sprider väldigt flummiga "vetenskapliga trosföreställningar" utan redaktionell kontroll?

Är det ett medvetet beslut av ledningen? Och i så fall vad har föranlett det? Vem beslutade det formellt och ev. informellt? Och vem kan granska det givet den makt medieimperiet projicerar ut i världen finansierat via tvångsbeskattning utanför vår kontroll:

SR ledning hotar åsiktsmångfalden

SVT, SR, oavsett vad man kallar samma sak är styrd av samma entitet i ledningen. Det kan visa sig ofarligt men med fel person som har inflytande kan det visa sig riktigt otäckt och jag kan inte påstå att jag har sådan insyn i dem att jag kan utesluta att vi redan idag har ett problem. Tvärtom menar jag att flera delar av verksamheten pekar på att åtminstone anmärkningsvärt kvalitetsproblem finns.

Rimligen om man ska behålla detta varför inte låta det fokusera på områden som inte skulle bli bevakade annars? Om nu målsättningen inte är att bygga och bevara ett inrikespolitiskt maktnätverk? Det finns många områden i Asien, Sydamerika och Afrika som inte alls bevakas i svenska medier med medieimperiet slösar bort enorma summor på meningslösa dåligt gjorda nöjesprogram.

[1] Trots den allmänt osunda kulturen inom SVT där en härskarkultur brett ut sig som ser byggandet av sin matkposition i organisationen som - helt korrekt menar jag tills de öppnat sin verksamhet för insyn från oss som betalar för den - det samma som deras karriär finns fortfarande ett fåtal delar som klarar att producera kvalitet och hårt kämpa för visionen om det värde som en gång fångade dem och i urval av kanske ett tiotal mycket positiva recensioner:

Gomorron Sverige - Hög kvalitet i tekniktrendigt paket
Gomorron Sverige är det trevligaste TV-programmet

Förhoppningsvis föranleder att vissa delar som producerar kvalitet inte det dem att uppleva att de är del av problemet. Att SVT m.fl. delar slutar att kan upplevas närmast riktat stör oberoende media sällan utan att ge något värde och istället redaktionellt täcker upp vad övriga inte bevakar är en lösning som ger värde utan att det som idag hota demokratin.

Det är en lösning jag säger är riktig. För medarbetarna i SVT, SR m.m. är det säkert en god lösning för även om det bromsar ju större en medieaktör är gäller att hotar den demokrati kommer den att försvinna. Det gäller oavsett om det handlar om den systematiskt bygger inflytande, leker med valuta (inte för att jag någonsin sett något som överhuvudet indikerat att någon del av medieimperiet någonsin lekt med valutor tvärtom håller jag Rapport jag ibland ser på morgonen som hålla mycket god redaktionellt oberoende) eller hålla på med andra otrevligheter.

I och med detta inlägg får också medieimperiet en egen tagg på bloggen. Jag väljer att kalla den SVT oavsett vilken del i detta förvirrande utspridda nätverk av TV-kanaler, bloggar, hemsidor och radiostationer. Hur många detta tillsammans är vet de inte ens själva.