Disney är och har alltid varit en positiv samhällskraft

2010-06-13

Disney har ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige särskilt upplever jag bland generationer födda under 1950- och 1960-talet. Bland dessa personer som när man diskuterar med dem lätt upptäcker att de sett väldigt få Disney-filmer påstås och ses Disney som en propaganda maskin för diverse föreställningarna dessa personer allmänt upplever som negativa- De kan t.ex. få för sig att Disney snarare än att animera och återberätta sagor framställda ett otal gånger i Västerlandets och Österlandets istället t.ex. skulle propagera för att kvinnor ska ta hand om hemmet.

Detta är dock föreställningar som inte stämmer. Mer riktigt är att Disney utgår från klassiska sagor och ofta förutom att förnya innehållet också anpassar dem till den allmänna kulturen som råder när filmen kommer ut och inte sällan försöker röra samhället positivt framåt. Hollywood ligger inte alltid eller kanske ens någon gång först i positiv förändring men de ligger relativt sin räckvidd tillräckligt tidigt för att inte bara vara en indikator utan en kraftigt positiv faktor som hjälper till att skapa en bättre värld.

Också upplever jag att filmindustrin i Kalifornien fått en större förståelse av detta och möjligheterna det skapar och tycks för mig nu få en allt större andel genomtänkt positiva budskap i de mest påkostade filmerna.

Lufsen är en italiensk invandrare

Att Disneys filmer bär ett positivt budskap även i kontroversiella frågor är ingenting nytt. Betraktar vi fenomenala Lady and the Tramp (Lady och Lufsen i Sverige) är det lätt att sätta fokus på det komiska sätt de två italienska kokarna framställs och uppleva det fel. Samtidigt gavs filmen ut 1955 när fördomar mot italienska immigranter var vanliga och även om stereotypen som används inte i sig är positiv eller korrekt ökar den åtminstone inte irrationell rädsla eller hat.

Lady och Lufsen: Spaghetti med frikadeller

Samtidigt är det lätt för mig att uppleva att Lufsen är en italiensk invandrare i andra generationen medan Lady är tredje eller mer generationens engelsk invandrare. Det är den typen av bakomliggande breda men samtidigt visuellt kraftfulla budskap som ger positiv samhällsförändring.

Om det stämmer eller inte är svårt att avgöra därför det är bara biopubliken 1955 och åren efter i USA som har svaret på det.

Lady och Lufsen

Bolt är en av Disneys vackraste filmer

Ett färskt exempel från vår nutid är den oerhört storslagna och vackra Bolt från 2008.

Bolt är fylld med tankeväckande händelser och positiv utveckling av karaktärerna:

  • "Huvudpersonen" hunden Bolt lever i en TV-serie fylld av specialeffekter där han bekämpar the Green Eyed Man.
  • När hans människa Penny blir kidnappad i ett avsnitt rymmer han från inspelningen för att rädda henne.
  • Han kidnappar den svarta katten Mittens på vägen som han släpar runt på bunden.
  • Bolt inser emellertid missuppfattningen och han och Mittens blir goda vänner.

Hur händelserna i Bolt tolkas av publiken skiljer sig givetvis men jag tror den 2008 tillförde värde både för barn och vuxna som såg filmen.

De matematiska metoder som används för att skapa specialeffekter diskuterade jag utifrån just Bolt och en trevlig sammanfattning tre UCLA matematiker gjorde publicerad i Notices of the AMS:

Tips för bättre datorgenererade specialeffekter i Notices of the AMS

The Princess and the Frog

The Princess and the Frog är ett till exempel på en lång rad filmer från Hollywood inklusive Disney där man låter minoriteter eller personer med en ej vit hudfärg spela en roll som i Västerlandets sagor traditionellt innehavs av en vit skådespelare.

Det hjälper till att skapa positiv förändring i världen.

Disney ger framtiden ett glatt färgrikt värde redan idag

Disneys filmer till mindre är konservativ konst och mer ett vackert tydliggörande av samhället på ett tilltalande gulligt sätt för att nå publiken och vara trevligt ofarligt för barn. Samtidigt bär konstverken ofta på den positiva förändring som för samhället framåt.

Jag kan här inte annat än att längta till att få se Tangled som visas november 2010 (USA) och Winnie The Pooh (Nalle Puh) som kommer våren 2011 (USA).

Ett rykte säger att Rapunzel (filmen bygger på den traditionella sagan) kommer vara en stark kvinnoroll som visar för dagens flickor att det är bra för en kvinna att vara stark och våga förändring.

Tangled är ett bättre namn än Rapunzel

Att Disney bytte namnet på filmen från Rapunzel till Tangled för att få en större publik med fler pojkar (och kanske män allmänt) tror jag är helt riktigt. Jag gillar Disney och försöker se så många av deras animerade filmer som möjligt men jag kan se att titeln Tangled gör det lättare att gå och se filmen än om den upplevs allt för mycket peka på sugar, spice and everything nice.

Hade den hetat Rapunzel hade jag kanske när den börjar visas helt i onödan därför att jag är sämre på att positivt hantera fördomar än Disney inte sett den storslagna positiva och färgrika upplevelse fylld med glädje jag är säker på att Tangled kommer vara.