Dagens ord: Bino

2010-05-26

Något jag liksom många andra menar är viktigt är att i den utsträckning det är praktiskt möjligt göra vad vi kan för en bättre värld. Internet är en viktig kanal för att klara det och även om flera något mer singulära projekt finns förklarade här ska jag vid tillfälle förhoppningsvis bättre förklara mitt tänk rörande detta allmänt.

En intressant breddning av Nyhetsbloggen är att av och till förklara ovanliga ord. Sådana kan givetvis enkelt slås upp men för att samla inspiration är det viktigt att lära sig något nytt man inte bara tar emot aktivt. Överraskning och nytt stimulerar hjärnan och motverkar förstockning.

Att förklara spännande ord kan skapa och tillföra detta innovativa värde och samtidigt hjälpa till att utveckla din förmåga att skriva.

Låt oss därför börja artikelserien med Bino. Bino som det låter passar utmärkt som namn på husdjuren. Ännu mer inser man det när man förstår ordets mer allmänna betydelse:

"The superpartner of the gauge boson corresponding to weak hypercharge."

Från: Bino | Wiktionary

Vad är nu en gauge boson?

"Any of the fundamental particles that carry the fundamental forces of nature."

Från: Gauge boson | Wiktionary

D.v.s. gluon, graviton, photon, W-boson och Z-boson.

Det weak hypercharge som bino är superpartner till är mindre svag än vad namnet indikerar. Det handlar istället om:

"The weak hypercharge in particle physics is a conserved quantum number relating the electrical charge and the third component of weak isospin, and is similar to the Gell-Mann–Nishijima formula for the hypercharge of strong interactions (which is not conserved)."

Från: Weak hypercharge | Wikipedia

Det är denna elektriska laddning som driver en lång rad fysiska och kemiska reaktioner. I princip egentligen alla som inte hör hemma i den organiska kemin och många även där.