Dagens citat: Senator Ben Nelson

2010-05-22

Här på Nyhetsbloggen lyfter jag av och fram till citat som skapar möjlighet till en intressant diskussion, säger något viktigt eller känns inspirerande. US Senator Ben Nelsons (Nebraska, demokraterna) fascinerande uttalande tycker jag kan räknas hit:

"I’ve never used an ATM, so I don’t know what the fees are".
[...}
"But I could learn how to do it just like I’ve . . . I swipe to get my own gas, buy groceries. I know about the holograms."

Med hologram uppges att Nelson tydliggjort att vad som avsågs var streckkoder.

Att någon i Nelsons åldersgrupp inte använder bankomatkort är inte ovanligt. När vi blir äldre tenderar vi mindre gärna lära oss vissa former av nya moment och fånga nya trender och kunskap. Sådant kan också därför att det dröjer längre tid innan något nytt ens upptäckts leda till plötslig oro där bara problem och - ofta irrationella - risker ses och inte sällan gäller det ny teknik.

Senator Ben Nelson

The Sunlight Foundation kan givetvis också ha rätt i sin teori om orsaken men det känns för mig mindre troligt att orsaken är någon form elitism skapad från tillgång till massor av pengar. Att använda en bankomat om man behöver kontanter är tror jag en intressant möjlighet även för en välbetald senator. Dessutom åtminstone enligt vad han själv säger föredrar han att tanka bilen själv.

För att argumentera ev. problem med riktade ekonomiska bidrag till politiker tror jag att det ger mer att:

  • Konkret korrelera bidragen till bias i frågor som de flesta av personerna som röstat på denna menar är felaktig eller omoralisk.
  • Konkretisera hur sådan korrelation skapar nytta för företaget.
  • Sätta pengarna i relation till utökade möjligheter de skapar för politikerna t.ex. hur timmars TV-reklam som går att köpa för dom.
  • Jämföra mer allmän nytta pengarna skapar donerade till en politiker jämfört med t.ex. en miljöorganisation.

I Sverige saknar vi dock samtliga av dessa möjligheter eftersom politiska bidrag inte redovisas. Eller mer korrekt står det entiteterna fritt att publicera pengar de får från företag, organisationer, privatpersoner, främmande makt m.m. men i princip gör ingen av dem detta.

Fler citat och mer om citat hittas via:

Spännande citat på Nyhetsbloggen
Citat ger bättre artiklar