Google Buzz och Google Reader tillsammans

2010-04-29

För Google Reader, Facebook Links) och Google Buzz går det att spara och dela länktips du vill diskutera med andra. Använder man två eller fler av dessa regelbudet är det praktiskt att kunna göra det samlat från en av dessa och få det att verka över allt. I detta inlägg går vi igenom en metod för att integrera Buzz och Google Reader så att du kan posta länktips direkt från webbsidor. Längre fram gör vi det samma i en uppföljning för Facebook Links tillsammans Google Buzz, och en samlad lösning för alla tre.

Möjligheten att spara ner länkar är en av de mest grundläggande när vi surfar nätet. Det sker i webbläsarna sedan länge och otaliga tjänster för nätbokmärken finns. Att visa upp länkar är också en gammal tradition och vi gillar idéen att vad vi föredrar oavsett om det pekas ut via länkar, insändare, bloggpostningar, skvaller o.s.v. är vad andra fäster vikt vid och kan förändra saker.

Både för Google Buzz och Facebook (via Facebook Links) ser man att en viktig funktion är att spara undan länkar för diskussion (t.ex. insändare man ogillar eller upplever stödjer en åsikt man har) eller lyfta fram vad man själv, vänner, familj skrivit, fotograferat o.s.v. Vad många känner är enklast är att ha en funktion enkel att använda som gör att det går att posta direkt på sidorna man vill tipsa om. Det går fint att göra med Notes i Google Reader.

Google Buzz och Reader tillsammans

Att få Google Buzz och Reader att fungera tillsammans är inte svårt. Det sker enklast genom att första posta länken till Google Reader. För att slippa göra det direkt i Google Reader finns en bookmarklet att lägga till webbläsaren:

1. Surfa in på reader.google.com.

2. Klicka på Notes i vänstra menyn.

3. Dra bookmarklet Notes in reader till webbläsarens topp där du vill att den ska synas.

Google Reader: Bookmarklet för Note

Den kommer visas som en knapp med en beskrivande text som går att ändra.

Tipsa om sidor med Reader Notes bookmarklet

När du vill tipsa om en sida kopierar du först ett fåtal rader som du vill lyfta fram för diskussion. Notera citatregler d.v.s. för ej eget behöver det vara begränsat. Exakt vad som egentligen är accepterat enligt lagstiftningen om citat i dessa situationer är knappast avgjort men enklast håller man sig ungefär för vad som gäller tryckta medier: ett fåtal meningar.

Därefter klickar du på din bookmarklet och ett fönster öppnas. Texten du har kopierat har redan lagts till i det ena fönstret tillsammans med länken. Du kan nu skriva en kommentar där du ger din åsikt om citatet eller bäst kort och fyndigt uttrycker hur förträfflig inlägget du skrev på din blogg är. Sämre för att stimulera diskussion är att moralisera men jag brukar själv ändå ofta göra det därför det ger en varm känsla av att vara lite bättre än andra vilket hjälper dig slippa ta tag i egna problem. Du behöver väga olika typer av värden mot varandra och bestämma dig för vad som känns viktigast för dig. I exemplet valde jag att moralisera och lyfta fram mig själv som klokare än andra.

I bilden ser vi hur det ser ut i webbläsaren (Google Chrome):

Bygg samman Notes i Google Reader med Buzz

Nästa steg är att integrera Google Reader i Buzz. Länktipsen du postar i Notes, Google Reader, ska skickas vidare till din Google Buzz.

Det gör du genom att gå in i din Google Buzz och klicka på länkade webbplatser (finns ovanför fältet där du skriver). Google Buzz visar följande fönster där du kan ansluta Google Reader till Buzz.

Efter det kommer Buzz flytta in allt du postar i Google Reader. Eventuellt kan du innan vilja se över vad du egentligen importerar till Google Reader eftersom allt möjligt kan gå ut. Dock är min erfarenhet av internet att vad de allra flesta kan uppleva generande att råka dela (t.ex. något erotiskt hittat på Flickr, Youtube eller liknande lagt i favoriter) är det vad andra troligen inte ens lägger märke till och ännu mindre bryr sig. Folk är mindre intresserade av vad du gör än de tror.

Det kan dröja ett tag (några minuter tills det börjar) innan vad du postat i Notes kommer över till Buzz men i princip som jag uppfattat det kommer Buzz steg för steg hämta över allt som redan finns i Notes om det är delat oavsett hur gammalt det är.

När det är igång går det dock snabbt för ditt tips att nå Buzz. Det kommer upp i princip direkt (för mig) på din Google profil och ibland lite senare i Buzz i Gmail därför att den hämtar nya Buzz vid diskreta tidpunkter.

Relaterat

Fler guider och tips runt sociala media:

Facebook Like knappen till Google Blogger
Facebook Like knappen på din sajt steg för steg Projekt för en Bättre Värld
Facebook har RSS strömmar att prenumerera på
Buzz allt bättre och nu med fint harmoniska strömmar