Google living stories i öppen källkod

2010-02-26

Living Stories är ett nytt format för att presentera nyheter på nätet. Idéen är att kombinera allt bevakat runt en nyhet på en sida så att det blir enkelt att hitta. Förutom att det ger överblick blir det dessutom enkelt att hitta.

De senaste månaderna har ett par stora tidningar testat konceptet:

"For the past two months, small teams of reporters and editors from The New York Times and The Washington Post have been experimenting with Living Stories, a new format for covering news on the web. Using this technology platform, we can capture hundreds of developments as events unfold on a single dynamic page so that readers have many ways to easily digest the information."

Från: Open-sourcing the Living Stories format (Google News blog)

Koden för att införa detta finns nu i öppen källkod:

code.google.com/p/living-stories

Från datastrukturerna för Living stories inser vi dessutom att det ger en väg för att aktörer med gamla komplicerade presentationssystem att strukturera sitt innehåll även om det gamla systemet behålls:

code.google.com/p/living-stories/wiki/DataStructure

Det därför att datastrukturerna försöker beskriva just strukturen för en typisk nyhetstjänst avseende data och aktörer. En av många möjligheter det ger är givetvis att bättre samla och presentera statistik om nyheterna.