John McCain - Why Courage Matters

2009-09-19

The Uppsala English Bookstore är en trevlig bokhandeln med trånga lokal där man snabbt får överblick över ett stort urval av böcker. Idag inköptes John McCain - Why Courage Matters för endast 80 kr.

I bilden ser vi att jag även var in i butiken där man säljer Rättvisemärkt och liknande mitt emot Saluhallen och inhandlade Tvättnötter från Nepal och Chokladkaffebönor.

Prestera inte mindre än vad som krävs

Jag läste en bit vid en uteservering gömd på en bakgård precis vid Fyrisån. McCain inledde boken med att berätta om en fantastisk prestation av en soldat på en nivå som man knappt kan tro är sann överstigande allt jag har sett i film. Under många timmar räddar han liv trots att han tar flera skott skador i huvud, lemmar, hade tror jag 80 träffar med granatsplitter, får magen uppskuren och ständigt tvingas försvara sig och sina skadade kamrater. I sista stund kutar han dessutom iväg och hämtar hemlig information innan han slutligen stupar i helikoptern med tarmarna utanför kroppen och tas för död (men han klarade sig även om ett år på sjukhus krävdes)

För att spekulera om orsaken längre än McCain vågade sig på har det nog med det jag beskrev i ett av inläggen jag skrev om Jan Guillous - Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv:

Att sätta musik till Jens Liljestrands iakttagelse

Ha där fokus på vad jag skrev där Liljestrands iakttagelse är en möjlig konsekvens precis som exceptionella prestationer under intensiv stress där människoliv räddas. Det handlar om adrenalin, nor-adrenalin, endorfiner och dopamin:

"Här såg vi (tror jag) äntligen kärnan i Guillous styrka och varför han alltid vinner när motståndaren väckt hans motivation. Hot pursuit med flödande adrenalin. Likt en berusning men utan förvirring och med högt stegrad intelligens. Kanske tangerar IQ efter det 180 - 190. Guillou är nu snabb, stark och smärttålig. Att ta strid vid en utmaning kommer alltid och mer än någon drog fresta. Önskan att ta upp svärdet och börja slåss stegras i en växande klåda fylld med längtan. Dessbättre har vi hans självkontroll och ändå måste i allt kritiskt stridslust respekteras och aldrig väckas utan absolut nödvändighet. Kring småsaker ser vi att Guillou av och till släpper självkontroll liksom hur han lever ut stridslust i böcker och film."

Från: Guillou skriver bäst om Guillou.

Jag kan inte nog uttrycka vilket privilegium jag tycker det är att för endast 80 kr kunna ta del av erfarenheten av den föredömligt skickliga John McCain.