1 poäng till Alliansen: Hela styrelsen för Apoteket AB sparkad

2009-09-22

Jag gav Alliansen tidigare två poäng för att de tänker sänka egenavgifter för egenföretagare (som annars ju är den i Sverige sämst behandlade gruppen arbetare) och för att fördjupa Sveriges deltagande i beskyddet av vattnen utanför Somalia:

Valet 2010 - Två Poäng till Alliansen

Nu får de ett poäng till och det för att de sparkar hela styrelsen för Apoteket AB. Det är just sådana åtgärder Sverige behöver mycket mer av. De av statliga företag och myndigheter som via ineffektiv verksamhet slösar bort allas våra pengar behöver kraftfull ledning i VD och styrelse. Ska man klara att nå kraftfull ledning gäller det att göra precis som Regeringen nu gjort och våga sparka dom som inte klarar jobbet eller som här bedriver politik.

Apoteket AB och alla deras tveksamma samarbeten

Apoteket AB är misskötts sedan många år. Ett bra exempel på det var hur de ännu mer förr förr helt omotiverat (avseende egen försäljning och kundernas behov) gav dyraste alternativen av receptfria läkemedel mest synlighet. Inte minst gällde det huvudvärkstabletter.

Dessa dyra receptfria läkemedel säljs av stora medlemsföretag i LIF. LIF så vitt jag förstått betalade förövrigt lönen för den apotekare som står bland receptfria läkemedel och har hand just om hyllorna. Att lyfta fram dyra huvudvärkstabletter så brutalt (det handlade om många hyllmeter i bredd för de dyraste jämfört med 1 dm för det billigaste här i Uppsala när det var som värst) slutade dom med efter jag började gnälla om det. Fortfarande är antalet kvarstående problem med försäljningen av receptfria läkemedel legio.

Det här samarbetet med ICA var på väg att bli precis samma skräp igen. Utan tvekan skulle vi återigen börja se alla underliga samarbeten vi såg med LIF där t.ex. personalen gick fram och tillbaka mellan båda aktörer. Cheferna på Apoteket AB gillar sådana samarbeten... Men för oss kunder kostar det bara en massa pengar.

Saboteras avregleringen?

Genom hela avregleringen är den upplevelse jag har att Apoteket AB förvisso inte öppet motarbetat den men heller inte klarat att rimligt effektivt göra vad de ska. Är det inte det underliga problem som närmast verkar påhittade, är det politik som de plötsligt får för sig att bedriva eller är den enklaste uppgift väldigt svår att klara av. Det samma kan förövrigt också säga om inblandade myndigheter.

Man får "nästan" intrycket att de försöker förhala hela avregleringen med förhoppning om att den inte blir av efter valet.

Politik är för politiker och inte tjänstemän

Att tjänstemän som sitter och kramar om sina små imperium vilka saknar egentligt värde försöker motarbeta politiska beslut varken kan eller får accepteras. Inte heller att för alla andra förutom samarbetspart och höga chefer hos myndighet eller statligt företag får något värde av samarbeten får värde av affärsrelationer ska accepteras.

Att Regeringen visat kraft och sparkat hela styrelsen var helt riktigt. Föredömligt riktigt. Förutom sakfrågan visar det andra myndigheter och statliga företag vad som gäller.