"Mönstrade" delfiner: Ukraina vs Ryssland

2014-04-09

Minns jag rätt skrev jag en gång för Säkerhet & Sekretess, IDG, på temat stridsdelfiner (eller liknande och i faktaruta / infograf) samt senare på plågade Nyfiken vital. Vilket fick mig att följa upp vad som inträffat med de forna Sovjetiska stridsdelfinera efter Ukraina turbulensen (Gjort sig fria? Gick med i Ukraine? Eller kände de sig mest ryska? Eller slavar de utan beslutsrätt?):Frågan - jämförande med ett tänkbart vapen-koncept i teknik-område självorganiserade fysiska "nod-nätverk" i vatten något motsvarande koncept-nät med distanser anpassade efter omgivningen jag reflekterade: - är vad som var viktigaste för delfinerna att klara?


Kanske är det viktigaste huvudsakligen försvarande Svarta havet? Och om så angripande fartyg.


Och om så har man kanske tränat också mot större fartyg med rimlig profil och ljud ungefär? D.v.s. kanske egna fartyg.


Mina kunskap träning av delfiner är ganska obefintlig men uppenbart är de precis som tjänstehunden är goda team placers (Dolphins keep lifelong social memories, longest in a non-human species (2013-08-06) | EurekAlert!) med människan och lätt lär sig mönster topologiskt när tydligt slutmål.Ex. bitstock tjänstehund och kanske fisk för delfinen. Även om känt för "mönstrade" hundar är att man vill träna dem på jakt men ej att de tar upp viltspår d.v.s. motsvarande vild-fisk i Svarta havet eller förgiftad fisk man låter gå ut vid sonar-indektionen (om rätt term) finns (osäker hur det påverkar betydelsen av något så när av och till vettigt realistiskt slutmål).Och om tjänstehunden väl känner till slutmålet. D.v.s. ej överraskande utan över-repeterat. Så blir det vid övning så klart förstörande träning därför att de struntar att analysera doft, ljud m.m. och springer direkt på det.


Jag tror ju nu att det skattade värdet av hela marinbasen värde installationer i olika politiska kontext kan tänkas förklara åtminstone en god andel av Rysslands invasion. Den ryska minoriteten (i regionen majoriteten) tror jag hade mindre betydelse därför att:


  • Det kan ha långsiktigt strategiskt värde för Ryssland som är större att ha fortsatt ganska stora minoriteter i omkring liggande länder.
  • Politiskt inflytande ges såväl som en kulturell kontaktyta som kan vara bra för affärer (för resp. länder givetvis).

Kanske hade delfinerna viss betydelse också de om träning ev. gick till så här och det kan ha handlat om en del överträning (ex. upprepat även i samband med båtande ut för att visa upp sig indiekrande tyngd med delfiner simmande runt också de)? En potentiell risk om så i olika scenarier.


Nedan indikerad användning:


"But of all the Ukrainian military assets Russia has seized during the annexation, none is quite as unusual as the combat dolphin program.

The Soviet Union began training dolphins and other marine mammals to locate mines, mark underwater and obstacles and detect – and if necessary kill – enemy frogmen in the 1960s."

Från: Ukraine's spy dolphins switch allegiance to Russia (2014-03-26) | The Telegraph


Och möjligen stämmer den eller är de också tränade att föra sprängladdning motsvarande torped till fartyg ev. mindre detekterbart (mer varierad väg o.s.v.) än konkret torped. Vill vi ha en god indikation om rätt svar går vi bäst när det gäller kreativa möjligheter till Hollywood resp. övrig nöjesindustri och en indikation om svaret finns åtminstone i Red Alert II.