Semantic MediaWiki: Abstrahera properties till en konkret och unik entitet ||

2013-08-07

Kompletterande Semantic MediaWiki: Abstrahera properties till en konkret och unik entitet bör understrykas att det praktiskt är ett mycket begränsat antal konkreta typer möjligt eller ens vettigt att representera som här motsvarande instansierade med en övergripande "datatyp" likt GEOID.


För ett mindre antal mycket entydiga såväl som potentiellt betydelsefulla beroende på exakt vilket i vilket kontext tyckte jag att det var vettigt. Förutom GEOID inte minst GEO POLITICAL, GLOBAL POLITICAL, PERSON och ett antal till liknande. Motsvarande med mindre i domän av potentiellt agentativ också för egenskaper relaterade närmare språket ex. substantiv, adjektiv o.s.v.


Utanför det kan vi ju se hur vi kan uttrycka dem flexibla properties som uttrycker värden eller kategorier för vad dom är. Att jämföra med HAS_GEO_FEATURE i bilden till Semantic MediaWiki: Abstrahera properties till en konkret och unik entitet.


En relevant - tid mycket substansiell skillnad - är att för typer som GEOID ligger riktad quality assurance inte p.s.s. enkelt möjligt när man skapar upp tusentals typer från kategorisystem.


Utanför dessa mycket riktade typer - ex. GEOID eller PERSON - ska vi ju heller inte utgå att vi på samma "nivå av komplexitet" i kategorisystemet (osäker vad det refereras som allmänt men säg typens upplösning eller i termer jag använt tidigare dess Blue light intensity när vi istället är i abstrakta koncept istället för som här konkreta entiteter) att en instansierad entit alltid nödvändigtvis är unikt tillhörande en typ. Skapar vi nu personer unikt kan vi ju föra ner ökad exakthet bl.a. i HAS_ROLE, HAS_CITIZENSHIP m.m. men flexibelt över övriga inkluderande många tusen gör man det svårligen.


Det är korrekt att tolka core-typerna till vad vi i nyheter har som de vanligaste entiteterna definierande utanför abstrakta koncept vad vi konvergerar meningen till rörande domän, agentativa, potentiellt agentativa (ex. påverkade av vad beskrivet och kan komma att reagera på det) o.s.v. Liksom dom typiska verktygen vilka modifierar potentiellt eller konkrent agentativ entitets förmåga att agera rörande kostnad och energi-åtgång (jfr hur tillgång till kapital, yxa m.m. kan inverka på vår förmåga att hugga ner ett träd).