Att få bort amerikanen från Hong Kong politiken: Avleda med något kul bättre än gnälligt tjat

2013-08-29

Kinesen varande så van att kunna styra och ställa med en fjärde-del av världen förstår dåligt hur man rätt hanteerar amerikanen. Svensken varande den balanserade mitten mellan dessa två arbetsamma men alltid lite krävande folk ofta behövande råd för att rikta sin energy och skapande förmåga till det positiva så det inte bara blir problem och tråkigheter för resten av världen kan här hjälpa till.



Gör ett nytt litet Hong Kong av Shanghai. Vifta lite med det framför amerikanen - här ej nödvändigt men för mindre saker en dag de är uttråkade - och lösningen kommer självorganisera sig.


Shanghai är ju då ny och soännande för amerikanen. Varande en så ung kultur attraheras och luras lätt av nytt. Deras unga historia med så lite gör det mesta i världen vi äldre kulturer sedan århundranden tröttnat på "kul" för dem.


Säkert direkt eller nästan glömmer de Hong Kong för nya leksaken Shang hai. Och problemet har löst sig.


Att istället uttrycka sig som kinesen här - särskilt för en gammal kultur - lyfter istället fram onödigt deeras åldrade visdom formad genom årtusenden till vad som upplevs kanske inte just här som dement-gnäll men väl gubb-gnäll från ålderdomshemmet där man vill ha allt som alltid. Vi bryr oss inte om världen runt omoch nu ska låta bli våra saker vi byggde en gång för hundra år sedan. Ingenting efteråt är bra alls och föddes nu inte industraliasmen i engelska städer kolsvarta av föroreningar? Och ska något om alls ändras ska det vara pengar att samla på hög för det egna.


Jag som förstår kinesen vet att det är väldigt fel. Kinesen är bara energieffektiv. Han förstår industralisering i fabriken till sociologin.Det är en nation av välorganiserade arbetsenheter utan slaveriets alla problemoch moraliska sorger. Effektivt oc trevligt abstraherat.


Ska de kinesiska arbetsenheterna fortsatt ge oss kuli-värdet behöver man dock tänka på att inte verka döende gammal utan vist gammal. Undvik det sura gnället och ge amerikanen istället några välbehövliga råd tagna från kinesens längre historia. Amerikanen Obama är ju så intresserad av utbildning så varför inte dela djupet i den kulturella skapelsen av de kommande generationerna av kategori-arbetare i det s.k. partiet.