Egypten: USA vill leverera men basar-handelns organisation och självorganisation är ännu tyst

2013-07-04

De ekonomiska bidrag Egyptens försvar från USA är givetvis ett incitament-system åtminstone delvis funktionellt:



Också gäller ju att top-management i en struktur övergripande potentiellt imperativ utan egentligt realiserat kontrollsystem också styrs av middle-management. Det är ej klokt att gå för långt i att irritera det större antalet i management representerande faktiskt implementerande av vad organisationen är till för d.v.s. här alla dom som mer direkt beordrar enheter att marschera iväg någonstans.


Middle-management har förutom beskattning, USA m.m. även ett incitament-system i handel man direkt resp. indirekt har värde-skapande kopplingar till. Jag spekulerar lite i att en orsak till varför protesterna med dess kring-konsekvenser i utlösta händelser på många sätt tycks ha varit lugnare denna gång kommer av att militären ogärna vill komma för nära att få sina kopplingar i daglivaruhandeln oavsett om torkad frukt eller kläder störd av kravaller som bränner butiker eller transport-lösningar som blir fördröjda.


Exakt hur stor det ekonomiska värdet skapat från basar-ekonomin tror jag är ganska svårt att skatta en trovärdig övregräns för. Det handlar ju åtminstone delvis om ett "praktiskt" lönesystem för delar av organisationen där uppföljningen av redovisning är vad som ej säkert propageras riktigt ens internt.


Frågan här är ju också hur tidigt och i vilken utsträckning denna del av ekonomin påverkas av nationens övergripande ekonomiska problem. Jag finner det svårt att ha ett trovärdigt svar på men kan tänka mig att för aktuella områden finns en tidsbuffert innan man drabbas lika tydligt som andra delar. Även om din som medborgare ekonomi reduceras ner gäller ju att du som person har en tidsbuffert innan du reagerat fullt ut om möjlighet i sparad köpkraft finns (kanske går du rent av ut för att relativt tidigare dricka mycket mer kaffe med kollegor för att uttrycka gemensamt socialt missnöje med en lönesänkning eller att arbetsgivaren sagt upp delar av organisationen eller alla). Men förr eller senare måste givetvis dagligvaruhandel drabbas också och tror jag säkert redan väldigt långt relaterat alla varor importerade också om jag tror att Egyptens militär har närmare kopplingar kring handel runt interna produkter.


Avslutningsvis bör understrykas att jag inte upplever mig ha djupare eller ens mer kompletta ytligare kunskap och heller inte gjorde någon kunskapsinhämtning runt frågorna. Den intresserade bör därför titta över andra källor. Tillsvidare kanske hellre rörande subjektiva källor lämplig "major" eller liknande nere i Egypten hellre än Egyptens ambassad i Sverige lämpligen efter att ha fyllt upp honom med en myckenhet av kaffe eller om sekulariserad varför inte öl (eller om mina orientaliska stereotyper delvis är riktiga hashish eller khat) kanske med ursäkten att du har ett stort lager dadlar eller krokodil-skinn du önskar sälja nu snarare än långsamt.