Commodity priserna på gas och olja på väg upp?

2013-07-23

En emotionellt kanske tilltalande koncept vore ett "stort" samarbete mellan arabländer mer engagerade på rebellernas sida för att "uppmuntra" core-länder i NATO till mer engagemang. Mycket "makt-pornografiskt" men föga nytta skulle troligt komma av det.


Jag har all respekt för dessa länders rätt att tjäna pengar på dom naturresurser de har - inte minst för att etablera andra industrier långsiktigt. Och tror man på att priserna kommer fortsätta upp tycks det vettigt att förhandla från det på kommande kontrakt.


Vad jag tror regionen i stabilitet vinner väsentligt mer på är dock att länder likt Egypten och flera andra med hög säkerhet får sin energiförsörjning säkerställd. Det verkar väl inte - men jag har aldrig särskilt etablerad någon översikt eller grundkunskap mer än ytligt i commodities handel runt olja och gas - otroligt att det snarare är dessa och jämförbara länder som kortsiktigt påverkas mer märkbart. Och det är ju just en kortsiktig på ett års perspektiv effekt man strategiskt skulle söka genom att ta upp olje- och gaspriserna med en 10% - 30% (eller vad som kan vara rimligt varierat med hur övergripande osäkerhet och därmed benägenhet att ta långa kontrakt trots växande priser kan göra möjligt).