Hans Husman på Google Latitude

2012-03-06
Jag fick för mig att det kunde vara bra att ha på Google Latitude konstant och spara min historik. Som en känd kulturbärare och moralisk förebild för många svenskar tror jag säkert att en hel del kvinnor kan uppleva att de vill kunna se och följa mig enklare. Sådana önskemål förstår jag inte är så lätt att uttrycka i kommentarer eller e-post men mina insikter i människans natur gör att jag förstår detta ändå.

Säkerhetstekniska fördelar går också att se. Skulle jag försvinna - kanske kidnappas - kan mina efterlevande i alla fall leta rätt på mobilen kastad i något dike. De representerar ju trots allt ett visst värde och kan ju också bli ett spännande minne där man kan se hur jag promenerar innan.

Betraktat lite mer seriöst och utanför användning jag själv sett att funktioner finns för men som kanske tredjepartsapplikationer finns för kan man ju tänka sig att dela informationen riktat till en applikation (ev. maskerad som vän men jag tror säkert API:et klarar att skilja mellan vad som är tänkt att vara människor som vänner och applikationer) och till det lägga en larmfunktion. Personer under hot eller barn kan då via det larma om de upplever att en situation luktar illa eller konkretiserat gått fel. Det är kanske vad polisen redan har i sina larmpaket men kan ju också vara intressant för många fler.

Det kritiska för den användningen är ju dock att man verkligen är noga med att se till att Google Latitude inte delar din positioner till andra. Mer än att bara lita på Googles inställningar är det vid riktad hotbild (mer än allmänt upplevd ex. föräldrar som vill kunna hitta barn som går vilse eller om de kidnappas av en pedofil eller utpressare) mycket klokt att ha ett helt separerat konto för positionering där inga kopplingar finns till ett konto där din identitet är uttryckt. Det är enligt en TV-intervju med Google Sveriges VD helt acceptabelt att ange vad som inte är ens riktiga namn vid kontoregistrering trots att det efterfrågas i formulär. Detta är viktigt därför att:

  • Vid daglig användning av gränssnittet till Google måste antas att man förr eller senare gör fel och exporterar ut sin position.
  • Stationärdator eller annan anslutning till internet lätt att binda till en identitet kan angripas och via denna och befintlig inloggning Google ändra inställningarna.
  • Säkerhetsdefekter, misstag o.s.v. kan ha skett/finnas eller ske i befintliga Google produkter. Är de ej avsedda för att riktat användas av personer under hot är det heller inte generellt klokt att anta att de har tillräcklig säkerhetsnivå för det.