Kvinnliga förebilder inom matematik

2010-09-13

Följande inlägg är återpublicerat från Kvinnliga förebilder inom matematik på Nyfiken vital bloggen. Det är en bra uppföljning till Våldtäkt och misshandel motverkas via kunskap om fördomar, Kvinnliga förebilder för få i Wikipedia och Att lyfta fram kvinnliga förebilder på Nyhetsbloggen i kronologisk ordning.

Projektet för att placera ut kvinnliga förebilder inom vetenskap i Nyfiken vital är som vi skrev långsiktigt där antalet ökar kontinuerligt i lugn takt. Det är vad som är nödvändigt givet att det inte är vad som direkt lär betala sig via ökade annonsintäkter eller trafik.

Det initierades som en reaktion på det problem forskning om kvinnor och matematik indikerade där själva myten att kvinnor är sämre i matematik minskar kvinnors förutsättningar att prestera i matematik (se t.ex. Kvinnor är lika bra i matematik och I matematik har kvinnor intellektuellt samma förutsättningar i Nyfiken vital). Där effekten dessutom är kortsiktigt verkande på arbetsminne.

Positiva stereotyper är vad som kan placera skadeverkningar av negativa stereotyper. Givet att projektet föddes ur den problematik forskningen om kvinnor och matematik indikerade var det lite olyckligt att vi inte började med kvinnliga förebilder inom just matematik.

Där har dock de två första nu placerats ut och fler kommer givetvis tillkomma över tiden där ju projektet kommer fortgå kontinuerligt så länge nu Nyfiken vital finns kvar på samma sätt som idag.

I Matematik för en bättre värld har vi nu Maria Gaetana Agnesi (1718 - 1799). Förutom faktarutan skrev jag ett program till GNU Octave för att illustrera The Witch of Agnesi vilket är en kurva hon "upptäckte". Det finns att hitta i:

www.nyfikenvital.org/files/Octave/agnesi.m

Jag tog dock inte med det nu därför att det känns som jag gjorde något fel i programmet. Vid ett senare tillfälle kan det dock passa för en till faktaruta med henne där The Witch of Agnesi diskuteras istället för hennes bok Analytical Institutions.

I artikeln Statistiska funktioner i GNU Octave togs den betydligt äldre Hypatia från 400-talet med. Dessutom diskuterades nyplatonismen som hon var vid tiden en viktig ledargestalt inom vilket kan ha föranlett att hon mördades av en kristen mobb 415 e.v.t.

Dessutom togs ett citat av Socrates Scholasticus med på uppslagssidan om GNU Octave där han refererar till Hypatia.

Huvudsidan för kvinnliga förebilder byggdes också ut med de första två externa länkarna som går till:

Alphabetical Index of Women Mathematicians (Agnes Scott College)
Kvinnliga matematiker (Uppsala Universitet)

Den första listar några historiska kvinnliga matematiker (listan är inte på något sätt komplett och vår uppslagssida kommer behöva kompletteras med fler liknande resurser) medan den andra är en databas över nu verkande kvinnliga matematiker relaterade till Sverige.