Avseende uttal av kronprinsessa

2010-06-02

I SvD för någon dag sedan läste jag (också publicerat på nätet) några förslag till varför uttal av kronprincessa ändrats. Jag kommer inte exakt ihåg vad de pekade på för möjliga förklaringar och väljer här hellre att peka på en enklare förklaring än jag kommer ihåg att jag upplevde deras.

När vi talar med varandra eller kommunicerar ut till en tänkt publik handlar det om att föra över ett budskap och en känslomässig påverkan men också om att förstärka saker mot oss själva eller skydda oss mot påverkan. Det sista är för för erfarna skribenter ingenting som märks annat än i ett fåtal situationer men för andra som mindre ofta skriver har det ofta stor betydelse.

I dagligt språk har det precis som för den erfarna skribenten sällan någon större betydelse undantaget när personlig problematik av olika slag diskuteras eller för frågor där ett tydligt "engagemang" finns. En till grupp av "undantag" inkluderar bl.a. publika figurer där en last i form av associerade stereotyper finns.

Vidare när det gäller språk har uttal troligen i ögonblicket betydelse för hur vi upplever vad vi säger. När vi som traditionellt väljer uttalet:

kronprinsessaaaaaa

Är det lite som att ropa:

huraaaaaa

I filmklippet har vi bra exempel på huraaaaa och dessutom flaggor, allsång, vifta med hattar, en vacker kvinna som dansar och massor av andra efectos especiales:

Att uttalet av huraaa eller kronprinsessaaaa går uppåt och längre på slutet är egentligen inte så mycket något som har med kungar m.m. att göra (eller för den delen nationalism). Det är istället en typ av uttal som kanske ökar aktiviteten i hjärnan på samma sätt som många andra efectos especiales (i direkt översättning specialeffekter) som inte sällan används tillsammans med kungar för att det ska förstärka ett intryck av både gulligt och inspirerande.

Det är vad vi kan få positiv effekt från egentligen oavsett vilken situation som avses (eller för den delen om det avser text, hurrande eller något annat). Samtidigt om en person har en tydligt associerad negativ stereotyp till personen tenderar vi kanske att undvika detta uttal (det har så vitt jag vet aldrig undersökts seriöst så här långt) och ett istället välja ett som kanske genom att neka effekten ger kontroll (snarast motverkar den negativa stereotypen):

krooooooonprinsessa

Effekten ligger knappast bara i ordet kron som får betoning även om det praktiskt just här har betydelse.

I Sverige (och säkert allmänt oavsett land) har många negativa stereotyper associerade till det rojalistiska och det är fullt förståeligt givet historien. Samtidigt genom att se det för vad de är - specialeffekter för att roa oss och omvärlden utan några förutsättningar att negativt påverka demokratin - försvinner också den åtminstone för många negativa påverkan det kan innebära att acceptera den negativa stereotypen d.v.s. den obehagliga upplevelsen som faktiskt ingen poäng finns med.

Negativa stereotyper i påverkan märks sällan och normalt är att personer förnekar att de sätter ner deras hjärnas aktivitet trots entydiga bevis för att så skett på dem. Men negativa stereotyper är nog så enkla att få att försvinna bara man ser och erkänner dem. Det är en vinst därför att deras påverkan innebär direkt att man får ut mindre av en situation och systematisk påverkan om de samlat blir utlösta ofta är möjlig.

Mer om negativa stereotyper

För en bättre förståelse av negativa stereotyper rörande media se:

Var försiktig med negativa stereotyper

Vidare kan denna läsa om en bland kanske en del grupper möjlig positiv stereotyp:

Effekten av ninja som positiv stereotyp

Ett trevligt exempel på en - åtminstone bland många barn - positiv stereotyp är nallebjörnar:

Rätt hatt skapar hjälten

Nalle: Modig med hatt

Att ninja som stereotyp är besläktad med en liten hatt vill jag inte sluta:

En mindre hatt för taktisk operationsledning

Teddybjörn: Taktiskt styrande operationsledning

Anledningen till att jag valde att använda nallen för att diskutera ämnena var att negativa stereotyper (av förståeligt skäl) är associerade med tydligare exempel vilket idag väldokumenterat sätter ner hjärnans prestationsförmåga och förmågan att förstå vad som egentligen sägs (det går egentligen inte helt att undvika oavsett positiva och negativa stereotyper men att diskutera det vettigt skulle kräva en fruktansvärd lång artikel).