Google Voice öppen för studenter och de för ut Google

2010-05-14

Nu har Google öppnat Google Voice för studenter med e-post på en EDU-domän.

Utbildning bygger världens framtid

Även om detta inte berör svenska studenter är det intressant i kontext av den påbörjade sammanställningen av Google-analysen.

Studenter är menar jag viktiga och skrev:

Ett stort antal produkter och lösningar går att rikta mot skola och universitet och det bedömer jag som kritiskt därför att om Google klarar att nå in är det långsiktiga värdet enormt via flera mekanismer med spridd:

  • Chansen till försäljning av enterprise-lösningar mot undervisning ökar ju fler enskilda delar som blir vanliga. Det kommer i sin tur öka möjligheten att sälja till fler företag genom ökad kunskap hos Google och värdefulla case.
  • Desto fler studenter som t.ex. utvecklar widgets m.m. eller arbetar mot deras enterprise-lösningar ju större marknad för Google skapar dessa ute på företagen.
  • Barn, ungdomar och studenter sprider kunskapen om produkter och tjänster till familj och vänner. I dessa områden hör dessa faktiskt till den enskilt viktigaste gruppen för att nå ut till folk i deras föräldrars åldersgrupp och äldre.
  • Dessa grupper tenderar också utveckla nya lösningar som kanske inte är lönsamma för någon men som skapar en allmän mängd lösningar och produkter som stärker Google.
  • Det kan dessutom stimulera rekrytering även om jag bedömer det som det minsta värdet.

Fler studenter innebär större värde

Att Google lyfter fram Google Voice mot studenter bedömer jag är mycket starkt:

  • Det är något studenter har stor nytta av därför att de har begränsad ekonomi.
  • Det bör därför bli mycket spritt övergripande bland studenter.
  • De kommer troligen fortsätta använda Google Voice generellt.
  • Det gör hela användar-basen växande för Google Voice.
  • De kommer när Google Voice öppnas bredare sprida det till familj och vänner.
  • Lika viktigt tar de Google Voice med sig ut på företagen.

Studenter ger mer Google bland företag

Rörande den sista punkten förutsätter värde inte nödvändigtvis att lösningen är betald mot företag även om jag bedömer att det är en trolig utveckling i någon form. Värde ges även om Google klarar att leverera en lateral-paketering genom att det innebär att användningen av Google Voice gör det naturligt att fler och fler Google produkter används.

Varje sådant steg förutom avgränsat värde ökar chansen för ökad användning av fler produkter. Vidare samlat ökar det förutsättningarna för att företaget ska ta steget till Google Enterprise.

Därför är Google Enterprise viktigt

Värdet av Google Enterprise om det når ut är mycket stort:

  • Google utvecklar redan komponenterna i Google Enterprise för egen användning avseende applikationsservrar, AI-teknik, algoritmer för indexering, lastdelning m.m.
  • Att sälja tillgång via Google Enterprise innebär större intäkter på investeringar de måste göra för att driftsätta och realisera egna lösningar.
  • Google Enterprise skapar förutsättningar för avgränsade satsningar t.ex. Google Docs o ch Gmail m.m. att ge större återbäring.
  • Via Google Enterprise förs lösningar bättre ut till privatpersoner genom att de träffar på lösningarna på arbetet.

Den sista punkten exemplifieras bra med Google Docs. Många använder redan Microsoft Office både hemma och på arbetet. Inte sällan får de en licens för Microsoft Office på arbetet. Att lära sig ett nytt ordbehandlingsprogram upplevs dessutom ofta som innebärande viss ansträngning.

Jämför det med när de både använt Google Docs som studenter och det används på företaget. Om Google når dit står de mycket starka på detta segment. Samma sak gäller en mängd andra produkter både realiserade idag och vad man kan förvänta sig kommer via egen utveckling och de många uppköp Google påbörjat.

Läs mer

Guider och tips om olika Google produkter rörande användning hittas via:

Google-tips för bloggar och tidningar
Google Nyheter (Google News)