När jag inspirerande av de vackert sjungande duvorna utanför fönstret skrivit dikter till dem på morgonen är det lätt att tolka in egna känslor i dem. Ändå vet vi idag att likheter i upplevelse i känslor finns mellan människor och däggdjur.
Vad som gäller fåglar är sämre förstått inte minst därför att deras och vår evolution gick skilda vägar redan för mer än 300 000 000 år sedan. Konstaterat i en färsk studie såg man dock att den grundläggande funktionen för inlärning är mellan fåglar och människa är mycket lika:
"Praktiskt går det att se likheter mellan inlärning hos fåglar och däggdjur. Att i modeller av hjärnan identifiera orsaken har varit svårt men är viktigt därför att vi i evolutionen är skilda sedan länge. Likheter kan därför både indikera en grundläggande funktion som verkat sedan tidernas begynnelse och dessutom lära oss mycket hur evolutionen påverkat utvecklingen av hjärnan hos både däggdjur och fåglar."
"Nu har forskare vid ansedda MIT samt Hebrew University identifierat en delad grundläggande princip för inlärning i hjärnan hos fåglar och däggdjur. Det kan lära oss oerhört mycket också om människan och ge en oss en till enkel modell som kan ta forskningen vidare inom en mängd områden."
Från: Sångfåglarnas inlärning liknar människans | Nyfiken vital
Förutom den verkligt värdefulla upptäckten forskningen visat upp delar av hör det till vad kommer stimulera inspirationen till fler dikter om Uppsalas modiga duvor och deras kamp för överlevnad, kärlek och glädje de visar i sin vackra fågelsång.
En dikt till en förlorad fågel | Nyhetsbloggen
Poesi från en trivial natur | Nyhetsbloggen
Dikt om en modig duva | Nyhetsbloggen
Poesi - En kärleksduva försöker få sin man till säkerhet | Nyhetsbloggen
Poesi till den mörka skugga knappt synlig på himlen | Nyhetsbloggen
Foto: Naturespicsonline Licens: CC by-sa 2.5