Stimulera hjärnan med Google Reader Play

2010-03-11

Google Reader Play är en ny funktion i Google Reader ännu i deras labb. Principen är att bilder visas från blandade strömmar och du kan uttrycka gillande eller inte för dem:

Google Reader Play

Mer intressant kan vi se att urvalet av bilder tenderar att ha dom egenskaper som kan sammanfattas med ordet inspirerande och som jag åtminstone för flera fall vet hör till vad som aktiverar särskilt vissa delar av hjärnan. Det handlar t.ex. om vad som kan uppfattas höra till mappa i olika former, där något snabbt bryter vad som är förväntat, representerar diagram och grafer, har orthognius m.m.

Samtidigt ligger bildurvalet lägre i den typ av mappa som inte sällan kan vara vanlig därför att den är tydlig men som jag tror inte egentligen har samma positiva påverkan på humör utan snarast har annan inverkan. En del bilder jag tror skulle vara positiva saknas men det är ju en typ av kan uppleva att själva gränssnittet pekar på inte är vad den är optimerad för:

Det gillar jag därför att jag är mer road av att se hur mappa och tolkningsdrivande bilder inverkan i den mån det är möjligt för mig.

Tidigare diskuterade jag den andra i vissa fall mer konkret stämningshöjande bilderna i följande där dock vissa men inte alla av de typer Google Reader optimerar mot finns med:

Fallstudie: Stämningshöjande bilder

Det tycks inte otroligt att detta är ett exempel på den tekniska nivå Googles bildigenkänning ligger på liksom förmåga att utvärdera röster. Därför för mig är det självklart att sådant här över tiden bör optimera bilder som medför aktivering av hjärnan men utan otrevlig stress. Kostnaden i upplevelse av stress eller otrevlig inverkan på sådant här gör att bilder som oftare ger sådan påverkan generellt kommer tendera att elimineras över tiden givet att det används för nöje.

Aktiveringen det medför i hjärnan är tror jag samhällspositiv och kan göra dig på lätt bättre humör och stimulera kreativitet.

Relaterat:

Stimulera din kreativitet och skriv bättre i nio steg
Att förändra miljön där du skriver för ökad kreativitet
17 tips mot "skrivkramp" (prokrastinering)