Verkligt värde att ta på: Vietnam är sju stycken Nordkorea

2013-10-11

I en relativ världsbild med ett kanske av och till osunt intresse kring ett fåtal frågor är det inte ens för svenskans mindre språkområde helt otroligt att uttrycka värdet Vietnam såväl som mer aktiva just nu USA men också fler länder bygger diskret jämfört med Nordkorea där kan fångas upp i informationsanalysen och tolkas som bedräglig manipulation (och för ev. medarbetare under Kim Jong-un läsande vad som krivs om honom runt om världen kan jag garantera att ryktena om att han tagit för vana att använda vad som krävs här i ett litet språk som kvalitetsmätt på den verksamheten är inkorrekta).



Men värdet är verkligt. Likheten i mycket är verkligt. Skillnaden existerar också och skillnaden är ständig risk och pain in the ass för alla andra. Verkligt värde att ta på, som går att mäta och om man så önskar realisera. Tomhet fylls med något man kan ta på och köpa saker för.


För mig känns det verkligt att Kim Jong-un kan skapa något vettigt av det hela och varför inte resulterande från det exempelvis få det uttryckt i Nobel Peace Prize eller liknande. Men så många uttryck mellan dagens ofta mer psykotiska språk med omvärlden upp till det mer konkreta krävande för den högre nivån (i tid innan konkret hindrande smuts för dom stora prisen och i en verklig mening utan för en förminskad värld uttryck av beundran hinner uttryckas av den lilla världens realitet i avsaknad av skyddande lager för någon oavsett vem). Verkligt värde istället för en pågående feltolkning av omvärlden realiserande allt man kan misstänka inte annat som konsekvens av pågående ständiga felbeslut från feltolkningar.


Guld i större verklighet. Skillnaden mellan att vara ett skämt - dessutom ständigt full och beväpnad eller värre av och till i delirium smällande i befolkande områden med gamla museeföremål farliga nog tills någon tillslut tröttnar och tar bort det med ett modernt vapen - och att mätas i ett mätetal som håller i en större mening nu och i all framtid.

För the kids i Generation C: Dempster-Shafer och Fisher information: I en osäker värld stannar vi bäst på vad vi tror oss veta II

Låt oss fortsätta för att begränsa risken av ett smalt stycke information när det kombineras med mindre vetande: Dempster-Shafer och Fisher information: I en osäker värld stannar vi bäst på vad vi tror oss veta. Antagligen är det redundant samtidigt kan jag uppleva - ofta numera - rädsla för att Generation C ska tweet:a eller socialisera mig över några enstaka rader för att crowd sourca en ny komprimeringsalgoritm som plötsligt blir populär på nätet och införs överallt men praktiskt oerhört dålig och som därefter torterar mig och många andra dagligen under flera år.


Jämför med hur sunkigt Generation C låter jämfört med Generation X socialt kan bli bra men ofta är det praktiskt svårt att komma ifrån det fysiska rummet och alkohol för att det ska bli riktigt bra). Ett löjligt exempel så klart men av och till mer styrande kan jag känna för att skriva om kärnenergi eller jördbävningar men bromsar sig mig ofta. I den meningen var Generation Pokemon lugnare: handlade mest om att lära sig japanska och titta på japanska animationer.


Det finns en enkelhet från komprimering eller krypteringsanalys vi kan jämföra det med. Har mycket data - från jämförbart uttryck ex. naturligt språk - kommer vi bättre komprimera det samlat utnyttja mer vetskap över språket medan det kanske rent av närmar sig allt uttryck av det samlat. Mer kunskap vi samlat.


Har vi lite data finns färre vägar att betrakta det på det och på p.s.s. kommer vi inte kunna komprimera det (ofta i alla fall: är språket i sig som uttryckt väldigt begränsat håller det inte men med samples tagna från det större språk jämfört med dom slumpmässiga samples läkemedelsindustrin förr gärna struntade i rörande dom kliniska försöken håller det) lika bra därför att vi har mindre vetande att utnyttja oavsett om ev. jämförbart per enhet.


Vet jag 90% om EU kan jag göra - ofta i alla fall - mer med det än om jag vet 100% om Oslo (just för ex. kan det sedan variera med vilken domän vi är intresserad av: handlar det om kemiska stridsmedel och prisutdelning kanske man vinner mer i Norge även om det inte är säkert).


Vill jag standardisera industri genom att identifiera samma användning kan jag standardisera mer verksamhet om min standard gäller över en större mängd.


Det praktiska problemet i en värld av massor data tycks upplever jag närmast komma när vi inte samplar hela EU samtidigt utan riktat på alla möjliga städer:


Vi kan se exemplen som mer illustrativa än uttrycksfulla. Där känner jag att jag att jag kan lära av Generation C. Allt handlar inte om att försöka distansiera dem från kunskap de kan ha sönder världen med. Här - oavsett hur gärna jag önskat - skapade jag enkla och slagkraftigt formulerade exempel istället för matematik.


Jag vågar tala dagens språk - vara tydligare genom att bli ytlig - är inte rädd för att bli mindre genom att visa styrka i cool. Jag är säker på att jag har massor av socialt crowd credit att förränta från Generation C under år som kommer genom att möta - i isländsk-mening - framling och tolka deras språk för alla som inte orkar med dom. Och omvänt lyfta fram deras värden och ta världens värden tala: Medelvärdesbilda för att begriplig enkelhet.


[Föreslagen: Tweet start]
Hans Husman är Generation C's kamrat - och når ni längre kom ihåg att Hans Husman är en team player alltid reda att våga ta ett nytt perspektiv och klara att välkomna nytt management. Generation C kan snart styra världen och åtminstone jag - bland försvinnande få - välkomnar våra nya härskare!.
[Föreslaget: Tweet slut]


Addera gärna en Facebook-smiley - eller motsvarande i subkulturen - (kanske något animerat som hurrar) eller en valfri bild härifrån. Förr fanns det något som hette likes. Det kan adderas ovanpå det hela.

Dempster-Shafer och Fisher information: I en osäker värld stannar vi bäst på vad vi tror oss veta

Goda ord:


A short note on the axiomatic requirements of uncertainty measure
Xinyang Denga, Yong Denga, School of Computer and Information Science, Southwest University, Chongqing, 400715, China bSchool of Engineering, Vanderbilt University, Nashville, TN, 37235, USA

Det är skönt att vi har Fisher information. Ett bra tips att beroende på hur vi vill få information kan "dra" ett sample till. Säg att vi tänker minimal variance och vi har två stycken snarlika. Verkar det tredje underligt glömmer vi det och stannar på två sample. Vi vill ju inte reducera vad vi förstår om världen.


Generation C såväl som Generation Pokemon och Generation X m.fl. kan felaktigt tro att det är ett praktiskt oanvändbart tips. Tvärtom var - om ofta mycket mer avancerade - varianter big business för att korrektare - med mer information så att säga - visa upp värdet av nya läkemedel.

Bacon-hysteri lurar i dimman: Bloomberg lugnar med färg-illusion i commodity-graferna

Hur vi uppfattar färger och färgbildning varierar tämligen naturligt också när man saknar någon av de mer välkända reduktionen i färgseende. Och det varierar dessutom med bildskärm och inställningar runt den (också om jag tror att den skillnaden numera i och med ej allt för gamla platt-skärmar minskat ordentligt). Utan känd defekt och med vanlig plattskärm till liten laptop ev. lite prestanda optimerad i inställningar föga ambitiöst om så får jag när den lila och gröna grafen precis skär sig upplevelsen av ungefär samma färg som den Bloombergs eget index har (d.v.s. den som närmare tiden nu går en bit nedanför de övriga):



Grafen levande här: Commodity Prices.


Jag vill inte utesluta att illusionen - eller färgblandnings-tolkningen - förstärks av att man sett graferna korrekt nära varandra innan.


Vi noterar förövrigt att pork bellies (råvara till allt som regelmässigt felaktigt kallas "bacon" i butiken men som i alla fall för en kedja slug i sinna köp kan vara väldigt billig per gram fett och salt) tycks borta från Bloomberg's commodity sammanfattning. Men bara levande kor och magra grisar i deras index utan fläsk:


"Livestock
4.1% 4.11 Live Cattle 2.31% 56.97% 4.10 63.24% 63.76%
4.1% 4.11 Lean Hogs 1.75% 43.03% 4.13 62.50% 37.50%"

Från: UBS BLOOMBERG CMCI COMPOSITE INDEX | Bloombergindexes.com

Annars hade jag hoppats på att hittat något stort här. Kanske att Vitahuset - ev. i konspiration med Kongressen - givit NSA i uppgift att lugna den enkla vanliga amerikanen om att framtiden ser ljus ut när det kommer till en god stärkande frukost inför en hårddags arbete. Oroande indikationer kom ju tidigt under den amerikanska budget-hypomanin:



Den som vill lära sig mer om commodity och har marknaden kan tänkas reagera på Washingtons budget problem kan exempelvis titta på Trading Places där Eddie Murphy ger en ögonblicksbild av hur taktisk förståelse av konsumenten kan omvandlas till utility värde för hans arbetsgivare. Oro över framtiden motiverar the american housewife att gå ut och handla fläsk medan oro över handlarna att priserna är påväg ner ordentligt uppmuntrar dem att sälja skapande en fördelaktig möjlighet att vänta ett par minuter med att köpa men innan kvinnorna marscherar ut och handlar slutprodukt. Jag hittade inte något filmklipp av scenen men jag tror ändå huvuddelen om inte all nödvädig kunskap ges i själva dialogen som fanns i klippet nedan (del av en "lek" där tittaren ska identifiera filmen monolog är från för att bli road: en onyttighet som genom att lura hjärnan helt irrationellt för en del kan ge nöje d.v.s. spelkänsliga ska kanske vara försiktiga med det så att det inte förslösar annars nyttigt värde: en enkel tumregel är att om det är kul utan arbetsinsats innan håller sig den goda medborgaren bäst borta från det helt om inte som här ett rationellt värde ex. som här undervisande värde finns: Kul har vi när vi jobbar nyttigt för vårt och allas bästa).



En enklare introduktion för den mindre avancerade läsaren har vi från samma film någon dag eller så innan det är dags att börja utilisiera kunskapen i avsnitten ovan.



I domän av lågkvalitets "bacon", helium, olja m.m. får vi dock inte glömma President Obama. Vill han ta ner priserna för attt uppmuntra industrin kan han be Department of Defence att leta rätt på en massa gamla tunnor med saltat fläsk från inbördeskrigets dagar (ordentligt saltat håller det sig i evighet) eller någon bortglömd helium-tank. Behöver dom det inte kan det ibland säkert vara bra för tillverkande industri som behöver råvaran eller svältande familjer som längtar efter näringsrik bacon att transformera till sina egna nödlager runt midjan i väntan på än värre tider.


Jag tror det sammanfattade allt jag vet om commodities: vi äter och gör saker av det, det är lite som vadslagning och statliga lager kan påverka tillgång. Inte ovanligt förklarade Hollywood det på alla sätt mycket elegantare och på många sätt riktigare än andra paketering jag sett.


I övrigt kan vi notera en viss reduktion på allt möjligt i commodity månaderna bakåt medan energipriserna såväl som industriproduktionen vandrar uppåt i Japan. Jag tror egentligen inte det nödvändigtvis har med varandra att göra så mycket som en segment-köpare utanför Japan men det ger ändå en viss analytisk-elegans jag tror känns trevlig för de flesta.

Reuters återvänder till ascii-illustrationer

Jag är en vän av ungdomen och särskilt gillar jag deras surfande på Twitter så elegant fångat av Generation C. Samhällsvärdet är vetandet de bygger där förbereder samhället för något nytt utan att etablera kunskap och färdigheter som konkurrerar om befintliga arbeten d.v.s. expanderar expansion istället för att i värsta fall reducera löner m.m. dom tråkigare Generation X, Generation WII, Generation Kill och Generation Pokemon redan etablerat.


Men man ska inte glömma det redan adderade värde tyngden i samhället av idag redan etablerat. Det är därför tycker jag en elegant hyllning till generationerna runt mig att se att Reuters - kanske endast för en kortare period - börjat arbete med ascii-illustrationer. Bilder och grafer är ju ändå sådant som inte kommer med särskilt bra på Twitter eller Facebook (den senare brukar t.ex. gärna vilja stoppa in logo eller liknande för optimera mening mot det socialt enklare att uppfatta) så det skadar helt säkert inte ungdomen heller när de läser Reuters tweet.



För dom som fortfarande vill ha en bild mer av idag går det ibland att få via länkarna (ex. referenser till the Guardian fungerande dock inte på annan plats - kanske något gick fel när själva ascii-illustrationen hade fallit bort).


Elefanter kan peka: Men FoxP2-mutation dokumenterades redan 2005

Elefanter kan peka för att överföra meningsfull information rapporterar The New York Times indikationer på:



Varande ganska om än lätt avvaktande troende på FoxP2 kopplingen mellan språk och genetik blev jag överraskad av nyheten då språk-FoxP2-mutation-kopplingen inte var känd för mig när det kommer till elefanter. Men som vi kan se i citatet nedan refererande forskning vidare dokumenterades det redan 2005 (så att de pekar givet det och deras stora snabel är mycket rimligt):


"One possible explanation for higher FoxP2 variation in bats might relate to their capacity for vocal learning, which has been described in a number of species [27], [28], [49], [50]. Following speculation that mutations in humans FoxP2 might be associated with the evolution of language, a number of studies have screened FoxP2 in vertebrate species that show evidence of vocal learning, which is widely considered to be a critical substrate for the evolution of human language. In addition to bats, vocal learning has also been reported in some lineages of birds [51]–[55], cetaceans [56]–[58] (see ref. [59] for a review) and was recently described in the African elephant [60]."

Från: Accelerated FoxP2 Evolution in Echolocating Bats
Li G, Wang J, Rossiter SJ, Jones G, Zhang S (2007) Accelerated FoxP2 Evolution in Echolocating Bats. PLoS ONE 2(9): e900. doi:10.1371/journal.pone.0000900, 2007

Referensen om de afrikanska elefanterna i [60]:


Animal behaviour: Elephants are capable of vocal learning
Nature 434, 455-456 (24 March 2005) | doi:10.1038/434455a; Published online 23 March 2005

Mer relaterat peka och bredare runt om aktuella peka-exempel vårt visuella språk:




Peka både med yxa och finger. Uttrycker bättre var en mer handverksmässig variant bör hamna om bildens i ökad förstoring upplevs (klicka ger här och alltid Bloggers stöd för det).

Från: Affisch-budskapet: Fånga uppmärksamhet med vapeneffekt och blodig säl
.



Ännu mer

  • Visuellt språk.