SvD balanserar korrekt med Arvidsson

2009-10-26

SvD fortsätter elegant att balansera rapporteringen om Jan Guillou. En motvikt till den insiktsfulla men mer "Guillou-positiva" ges nu med Arvidssons recension av Ekbergs självbiografi:

IB-spionen Ekbergs motiv övertygar inte

I sin helhet är Arvidssons recension bra just genom att balansera rapporteringen. Några saker tycker jag dock var lite otydliga och värda att diskutera.

Att Arvidsson menar att Ekberg och Guillou har likheter i personlighet kan jag nog hålla med om. Det är bra av Arvidsson att se det.

I andra stycket får jag intrycket att Arvidsson menar utan att direkt skriva det att en säkerhetstjänst måste stå utanför parlamentarisk kontroll för att vara effektiv. Jag känner inte till något konkret exempel från verkligheten i Sverige eller utomlands som demonstrerat det (snarast är det tvärtom både här och för andra myndigheter). Vidare bedömer jag det som en farlig idé:

Säkerhetstjänsten är ETT skydd av demokrati, pressfrihet och åsiktsfrihet.

Den kan inte ställa sig utanför medborgarnas kontroll.

Antag att medarbetare hos SvD idag kontrolleras av en säkerhetstjänst utanför parlamentarisk kontroll. Blir problemet lättare att se?

Arvidsson har nog rätt i att vi aldrig kommer få full klarhet i IB-affären och vilken verksamhet som egentligen skedde. Det samma gäller säkert diverse journalisters gamla kontakter med kalla krigets kommunister.

Även om historiens och branschens dimma ligger tjock såg vi nu att det trots allt finns saker att hitta. Allt vi fångar från den här tiden åtminstone när det gäller inflytelserika personer är viktigt och ska det finnas till efterhistorien börjar det bli dags att ta fram det nu.

Av vad som ännu är känt är dock Guillous KGB-kontakter en småsak jämfört med IB-affären. Även om jag bedömt hans uppgifter om sitt eget agerande och beteende som trovärdigt återstår ändå frågan om något viktigt finns dolt. Det diskuterades i följande inlägg:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Från inlägg två kan följande lyftas fram:

"Ännu viktigare känner jag efter tittade på hans självbiografi m.m. annan information mycket trygg i att han alltid fattar rätt beslut i situationer där en dominerande entitet förtrycker en annan om han uppfattat detta. Det kan jag också se att han gjorde för Sovjetunionen och det talar starkt för att det han säger i princip är korrekt. Fast det kanske också kan gå åt andra hållet när det gäller vänner m.m. om han uppfattar hot mot dom."

Egentligen kanske jag borde ta och gå ut och köpa en rulle vita papper, samla in all information, läsa böcker, artiklar m.m. av möjliga aktörer och göra tids-, emotionell läckageanalys o.s.v. kontra händelser. Men jag ligger efter med kommersiellt arbete och har inte tid. Dessutom är det ett för stort projekt som skulle bränna ut mig. Sådant arbete är vidare att föredra när det sker hos våra morgon- och kvällstidningar vilka har kvalitetskontroll och står skyddade.

Följande Arvidsson skriver håller jag med om är obehagligt:

"Hans triumfer inträffar när han lyckas få någon att ljuga sig fast, någon som han därefter med segrarens cyniska leende kan dra i smutsen, så många varv som möjligt."

Just det där tycker jag dock är mindre tydligt hos Guillou än hur svenskt debattklimat särskilt på nätet men även tidningarna sista två åren utvecklats. Det är något vi alla ska tänka på därför att det är lätt att hemfalla till sådant i alla situationer där starka känslor finns oavsett om de är seger-hybris, rädsla, avundsjuka eller tillfredställelse av att man kan skriva något riktigt elakt. När det sker sprider det sig lätt och skapar obehag i hela samhället.

Värdet Guillou givet bör slutligen för den som är ärlig mot sig själv vara svårt att undvika att se. Det oavsett om man tar hänsyn till IB-affären eller inte. Jag har svårt att tro att något så stort skulle kunna ligga dolt att det ens kan komma i närheten av att väga ner det.

Jan Guillou får fortsätta skriva i Expressen

Dagens Media berättar att chefredaktör Helin anser att Jan Guillou kan få fortsätta skriva i Expressen trots KGB-affären:

Helin har fortsatt förtroende för Guillou

Jag tycker nog att det är riktigt beslut. Dels av den analys jag gjorde av den information Guillou enligt SvD och Dagens Nyheter givit:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Här finns antar jag antagandet att ingenting nu aktivt verkar eller att något väsentligt döljs. Där är självklart att Guillou ger Helin trovärdig information där det krävs t.ex. vad han sålt och ev. dåvarande samarbetspartners eller information om senare aktörer.

Givet vad vi har ovan ökar ju detta snarast Guillous värde som krönikör åtminstone under närmaste året. Intresset för honom blir större. Alla känner ju nu till detta när de bedömer vad han skriver och kan väga in det. Vidare kan Helin ta hänsyn vid redaktionella bedömning. Något direkt problem är därför svårt att se.

1 Medalj till Uppläsaren av Ekonomi i Nyhetsmorgon

Nyhetsuppläsaren av ekonominyheter tycker jag ska ha en medalj också. Han ärklädd i vad jag tror är ganska trendiga kostymer och skjortor (själv klär jag mig väldigt konservativt). Vad som imponerar på mig som är notoriskt dålig på det är att han har ett utvecklat kroppsspråk. Jag tror säkert det tillför värden för oss läsare men det har ännu inte varit så många manliga nyhetsuppläsare jag sett haft det. Kanske känner kvinnor ofta högre krav på sig i arbetslivet och anstränger sig mer? En som här yngre manlig nyhetsuppläsare kanske anstränger sig mer p.s.s. för att lära sig sådant?

Sammantaget var det en riktigt bra nyhetsmorgon:

1 Medalj till Nyhetsuppläsaren i Nyhetsmorgon

1 Medalj till TV4 Nyhetsmorgon

TV4 förändrade snus

Att ge bort när man går bort

Den kvinnliga programledaren frågade också oss i publiken vad vi skulle ge bort när vi är inbjudna på middag. Självklart beror det på omständigheter men några enkla men ändå lite unikt och ofta passande:

1. Rättvisemärkt choklad. Denna finns i ovanliga och eleganta förpackningar. Kvalitén är vanligen hög och själva stämpeln Rättvisemärkt ger gåvan rätt exklusivitet.

2. Ett salt med udda färg. Salt naturligt i ljusblått, rosa m.m. finns även i vanliga butiker som Hemköp.

3. Påminn dig själv att berömma något du tycker smakar bra.

4. Har dom du går bort till barn tycker jag att man ska fördela presentbudget till dom. Teckning är lärorikt och roligt. En present som kompletterar kan vara en bok om att teckna (ex. i Prylar för att teckna - Billig och nyttig julklapp).

Besöker man istället ett företag brukar jag ta mig en titt på dom och peka ut något de gjort bra. Ofta (vilket jag inte känner till någon annan som gör) brukar jag peka ut möjligheter jag ser till något enkelt som ökar deras kundvärde eller intäkter. Det känns artigt.

1 Medalj till Nyhetsuppläsaren i Nyhetsmorgon

Jag hade inte sett inslag med den kvinnliga nyhetsuppläsaren när jag skrev:

1 Medalj till TV4 Nyhetsmorgon

Därför får hon här en separat medalj med följande motivering:

1. Hon fångar omedelbart tittarens blick när kamerorna växlar över till henne med ett bra leende. Det tror jag är viktigt därför att det hjälper läsarens koncentrationsförmåga att komma rätt.

2. Hela inslaget är bra gjort även om fler stora leenden vid glada nyheter kanske är bra?

3. Välartikulerad röst vilket tydliggör nyheterna.

4. Frisyren (kortklippt) känns professionellt seriös men är samtidigt ovanlig och sensuell. Det hjälper oss läsare att hålla ögonen på teven istället för kaffet.

Nyligen publicerades även följa inlägg om TV4 apropå deras rapportering av snus:

TV4 förändrade snus

En allmän reflektion jag gjorde om studien var förövrigt att den är passande för denna tid på året. Det gäller lampor, väggar, duken, ljus o.s.v.

Kapitalism skapar verkligen fred

Det här inlägget av Per Gudmundson på Ledarredaktionens blogg, SvD, bör man läsa:

Kapitalism skapar fred

Inlägget är ett bra exempel på att reflektioner och tips inte behöver vara långa för att ge värde. Tipset om Soysa's forskning i forskning.no hade både jag och de flesta andra som nu läser det missat om SvD inte tagit upp det:

Kapitalisme skaper fred

Gudmundson tipsar även om denna politikers blogg som han menar tror på den principen (jag har inte läst den tillräckligt väl för att bedöma det men tillräckligt för att länka den):

www.munkhammar.org

Att kapitalism bidrar till fred är också viktigt att antingen inse eller komma ihåg. Det går inte att trovärdigt argumentera mot det: Är det kanske inte svårare än att titta var krig, konflikter, fundamentalism, övergrepp o.s.v. har sina centrum?

Ibland när man når dit och börjar få fördelarna verkar "turbulens" med snabba överslag orsaka problem. Sådant går att hantera via lagstiftning och mellanstatliga överenskommelser men där tycker jag att man ska vara noga med att se till att det blir genomtänkt och långsiktigt så att metoden kapitalism med fördelar inte störs.