Google Scholar allt mer praktisk

2009-11-26

När jag skriver nyheter om forskning vill jag helst kunna länka till sammanfattning eller hela studien. Det via den "riktiga" länken så att läsaren kan se var de hamnar när de för musen över länken. Ett vanligt alternativ är för forskningsstudier är annars för publicerad forskning att länka med DOI:

DOI och PMID

Fyra metoder för att hitta publicerade studier

Läser jag en studie sker det antingen snabbt på webben eller långsamt på papper. I båda fallen behöver jag i något steg hitta studien på webben om jag ska skriva om dom. Det är inte alltid helt lätt för journalerna eftersom deras navigering ofta är dålig. De metoder jag använder är i första till tredje hand:

  • Följa en länk till studien från någon av de sajter som publicerar pressmeddelanden från många olika universitet och forskningsinstitut.
  • Söka på studiens titel med Google webbsökning.
  • Söka på journalens namn och från dess sajt leta mig fram.

Ingen av dessa alternativ är felsäkert. Idag klarade jag inte att hitta A Diet Enriched in Polyphenols and Polyunsaturated Fatty Acids med någon av metoderna. Orsaken ligger kan ev. vara att denna volym av aktuell journal inte är helt klar (att dess DOI inte fungerade pekar på det). Däremot hittade Google Scholar den direkt:

A Diet Enriched in Polyphenols and Polyunsaturated Fatty Acids, LMN Diet, Induces Neurogenesis in the Subventricular Zone and Hippocampus of Adult Mouse Brain

Jag spekulerar att Google Scholar "pingas" automatiskt och att det ger snabbare uppdatering än innehållsförteckningarna på sajten liksom webbsökningen.

Sök amerikanska juridiska dokument

Googles officiella blogg berättar att Google Scholar nu fått stöd för att söka rätt på juridiska dokument:

Finding the laws that govern us

Vad som kan hittas förklaras så här:

"Starting today, we're enabling people everywhere to find and read full text legal opinions from U.S. federal and state district, appellate and supreme courts using Google Scholar."

Det är naturligtvis ingenting som intresserar annat än enstaka svenskar men kanske kan det med tiden komma även till små språkområden.

Relaterat

Sök efter studier med Google Scholar här:

scholar.google.com

Youtube-kanal med Mupparna

Nu finns det en Youtube-kanal med riktigt många filmklipp med mupparna. Det jag tittat på så här länge laddades upp 23 november och jag tror att den skapades då också. Dessutom är det rent av kanske den Youtube-kanal jag tycker är bäst designad när det gäller grafik, gränssnitt och kategorier. Mycket snyggt gjort:

www.youtube.com/user/MuppetsStudio

Dessutom är filmklippen roliga och många är riktigt roliga. Helt säkert kommer den här kanalen bli ytterst populär.

Jag tycker filmklippen nästan rent praktiskt är användbara när man behöver göra något mer arbetsamt. T.ex. skriva ett inlägg om något tråkigare ämne man helst sluppit bevaka eller kanske (har inte prövat än) betala räkningar och dyligt.

När jag var barn kom jag ihåg att jag tyckte mupparna var tråkiga. Men det är ju inte säkert att man blivit smartare med åren. Om det ämnet såg jag att dagens Aftonbladet rapporterade och en webbversion finns av artikeln:

Smartare än sina föräldrar - Dator- och tv-spel ger ungdomar högre IQ

Ett tidigare inlägg om muppar här på Nyhetsbloggen finns där länk till Googles arkiv över mupparna de visade på sin startsida hittas. I inlägget finns även en idolbild på Fröken Mayer som var författare till de officiella Google-inläggen som berättade om deras firande av 40 års dagen av Sesame street. Jag hade väldigt kul åt figurerna men kan av och till ha ganska underlig humor.

Idéer om en modern bank

Jag hittade ett intressant av Peter Rosdahls på hans blogg Rosdahl.me (som jag i sin tur hittade via Sydsvenskan) med idéer hur en "modern" bank ska byggas upp för att bli attraktiv och framgångsrik. Idéerna kan vara inspiration när det gäller webbtjänster allmänt på nätet:

Världens modernaste banks första principer

Själv har jag egentligen inga egna idéer alls i det här området. Pengar och allt runt är inte vad jag helst lägger tid på men jag känner till i alla fall en god förebild som hade bra idéer och nyskapade. Ett antal år sedan (jag och hålla reda på tid... kanske 2001?) konsultade jag en del åt Fredell & Co som anställd i ett konsultföretag. De hade nya bra idéer och tog marknad med dom.

Ett projekt som kan ge inspiration när det gäller banktjänster på nätet var Europeloan som erbjöd bostadslån till villor och klarade att erbjuda lägre ränta. Idéen var att automatisera längre än tidigare banker. Statistik av något slag hämtades (vilket är allmänt känt och ingen hemlighet samt ingenting jag arbetade med) som gav en lågt satt värdering av villan (samma fanns inte för bostadsrätter). Det tillsammans löneuppgifter gjorde att behandling låneansökan kunde beslutas mer eller mindre automatiskt. Det bör ha inneburit att några möjliga kunder försvann bort genom att gränsområdet mellan lön och kostnad för huset bäst behöver ha sättas så att bättre ekonomi hos kunderna standardmässigt krävs men samtidigt var och är hela marknaden stor om man klarar att erbjuda lägre ränta.

Fredell & Co nyskapade i Europeloan också genom att ha banken i Belgien men leverera (utan bankkontor att besöka) till Sverige vilket EU möjliggjorde. Genom det gavs fördelar som också innebar lägre kostnader. Det gillades inte i Sverige bland befintliga aktörer men var självklart i och med EU helt korrekt. Jag hittade en nyhet på Dagens Nyheter från de här åren där ett citat av Jan Severa (Europeloan) bra visar deras idé:

"Via ett pressmeddelande på onsdagen förbjöd FI bolaget, med omedelbar verkan, att marknadsföra sig eller ge nya lån i Sverige.

Men Jan Severa tänker inte ändra på verksamheten.

- De (FI) kan inte förbjuda ett europeiskt bostadslåneinstitut att ge lån till svenska medborgare. Och vi får marknadsföra våra tjänster enligt EG-rätten, tillägger han."

Från: Europeloan Bank förlorar banktillstånd (Dagens Nyheter)
Publicerad på DN: 2002-09-04

Europeloan kunde självklart fortsätta sin verksamhet oavsett detta och idag har vi flera banker från andra EU-länder som erbjuder lån och andra banktjänster i Sverige.

Sedan såg jag att de ändå fick lämna marknaden efter att ha lämnat tillbaka sitt belgiska banktillstånd och valt att lägga ner Europeloan. Detta var efter att jag inte längre konsultade åt dom och situationen som ledde till att de lade ner banken känner jag inte till något alls om men det behöver inte indikera något om värdet på de lån man äger. Att hålla reda på bankernas affärer är ingenting jag har någon vana av men läser följande på hemsidan för Fredell & Co:

"2004 Fredell purchases Swedish loan portfolio from EuropeLoan for in excess of USD 200 million and starts Fredell/Lån."

Jag tror inte att det andra Fredell & Co bolaget "Fredell/Lån" som uppges ha köpt lånen är något igång idag åtminstone inte genom att erbjuda tjänster (men jag har inte gjort någon seriös informationssökning).

Relaterat

Fler idéer om en ny bank har vi på bloggen ma.tt rekommenderad av Peter Rosdahl:

Starting a bank

Fredell & Co (Europeloan var ett av deras projekt) finns på nätet:

www.fredellco.com

Vilka investeringar eller verksamhet de har idag vet jag ingenting om.

Jan Severa (jag gissar att det är samma men det känns väldigt troligt) arbetar nu som vd för något som heter Skandinavisk Fastighetsfond (okänt för mig) att förstå från följande nyhet i Sydsvenskan:

Stort prisfall för bostäder (5 juni 2009)

Dagens citat: Åsa Edner (Symantec)

Dagens citat kommer från en reflektion om IT-branschens utveckling av Symantecs svenska försäljningschef Åsa Edner publicerad i IT.Branschen och på IDG.se. Hela inlägget är läsvärt men för att välja ett par rader:

"Den tekniska utvecklingen går väldigt fort och våra kunder är beroende av att följa med i den. Som leverantör måste vi på ett säkert, smidigt och kostnadseffektivt sätt möta deras nya behov."

Från: "Nya trender kräver nytänkande"

Att vara försäljningschef på Symantec de kommande åren kommer garanterat bli en riktigt krävande utmaning. Den marknad Symantec haft är i snabb förändring och det handlar tror jag om alla faktorer Edner tar upp. Inte minst kommer det gå fort.

Jag tror att branschen kommer förändras ordentligt när det gäller vilka marknadsföringsmetoder som fungerar. Kunderna har tillgång till bättre information samtidigt som ribban höjts bland seriösa publicister.

Ännu viktigare går tekniska lösningar i IT-säkerhetsbranschen till att bli bättre "gömda". Inte bara "gömd" för användarna som inte längre behöver engagera sig eller bli styrd av problem respektive införande av lösningar utan viktigare även företag och mellanstor infrastruktur. Därmed uppnås effektivitet: lägre kostnad, färre fel och både bredare och djupare lösningar genom att fler delar på utvecklingskostnaden. Det innebär samtidigt att både leverantörer och kunder (om än inte användare) blir färre.

Kunder och samarbetspartner av nya sorter

Det är dags IT-säkerhetsföretagen att tänka igenom vad detta kommer innebära både för produktutveckling och marknadsföring. Vad jag tror blir viktigt är större samarbete mellan leverantörer redan på produkt och tjänstenivå. Det kan handla om att leverera teknik till större produkt- eller tjänsteleverantörer (ex. tillverkare av mobiltelefoner respektive cloud-computing m.fl. nättjänster) eller att bättre dra nytta av varandras lösningar bland leverantörer.

Det är kanske detta Edner sett när hon skriver följande?

"It handlar inte längre om val av teknik – det handlar om att hantera information och att möta behoven hos nästa generations medarbetare."

Starkare lösningar från en koncentrerad bransch

En "viss" utslagning bland leverantörerna när IT-säkerhetsbranschen äntligen börjat mogna är att vänta. Jag avser inte innovationsteknik eller de tydligt tekniktunga företagen som levererar till tillverkare. Det kommer istället handla om just de lite större till de största aktörerna som säljer till privatpersoner och företag som säljer antivirus, brandväggar, säkerhetsscanners o.s.v. De minsta återförsäljande och väldigt kostnadseffektiva företagen kanske däremot inte påverkas eftersom de redan är i den ena extrempunkten av utvecklingen.

Vi kommer se uppköp, sammanslagningar och säkert ett antal företag som lägger ner eller kraftigt krymper verksamheten (t.ex.genom att avsluta egen utveckling undantaget paketering till eget varumärke).

Kompetens där den behövs

Allt detta är bra och kommer leda till bättre och billigare lösningar. Jag tror inte att det negativt påverkar möjligheten till arbete för specialister men däremot kanske deras arbetsuppgifter och typ av företag de arbetar i. En möjlig utveckling är att kompetensen går ut till större företag hos slutkund, leverantörer av produkter och tjänster (införande av säkerhetslösningar) och de återstående säkerhetsföretag. Det innebär att kompetensen bättre koncentreras där den gör nytta.

Från lugn till snabb utveckling

Av en slump ramlade jag igår på ett par gamla säkerhetstester jag gjorde 2004 för recensioner åt Säkerhets & Sekretess (i Techworld numera), IDG. Då var jag fortfarande tydligt kvar i IT-säkerhetsbransch. Jag hittade dem "på" Google när jag skrev följande inlägg om SIP-tekniken där länkar till särtrycken finns:

SIP-teknik köpt av Google

IT-säkerhetsbranschen har jag egentligen inte förändrats särskilt mycket alls sedan 2004. Men senaste året har det börjat ta fart och precis som Edner skriver gäller det att börja anpassa sig. För Symantec som tycks ha minst en chef (fler finns säkert både där och i andra företag) som sett detta kan det bli en positiv utveckling.

Relaterat

En liten guide om att använda citat för att ge artiklar extra "färg" och en till ingång för att förvandla en besökare till läsare finns att läsa:

Citat ger bättre artiklar