UNT slår vakt om traditionernas värde

2010-01-05

Traditioner är viktigt och ger samhället stadga som ny kunskap och erfarenhet kan byggas upp på. Dessutom kan traditioner vara utsmyckning av vardagen. En tidning som gång på gång är ett trevligt exempel på hur traditionerna bevaras är UNT:

"Arbetslivet blir bättre för den som dricker lite alkohol jämfört med de som är helnykterister. Lågkonsumenter löper också lägre risk för långtidssjukskrivning, enligt en doktorsavhandling vid Lunds Universitet."

Från: Lite alkohol ger framgång i jobbet (091026)

Axel Johansson såg ju till att få inskrivet i sitt testamente att UNT ska:

"redigeras i liberal, icke i förbudistisk, frireligiös eller socialdemokratisk anda."

Det känns fint att UNT och utgår jag från deras personal håller hårt i traditionen från tidningens yngre dagar. Särskilt som jag själv bor en bit ner på Kungsgatan precis utanför krog distriktet.

Google indexerar sin egen källkod

Här ser vi något som ser ut att ha gått fel. Google verkar ha indexerat sin egen källkod istället för själva sidan.

Besöker man sidan visar det sig att det är deras webbserver som helt enkelt visar upp källkoden:

Troligen är det något som gått fel här. Vad som också är intressant att fundera på är om sidan överhuvudtaget ska finnas eller om detta är en sida som gått in i sajtkartan automatiskt via funktioner i webbservern för det. Allmänt utan att ha just någon specifik kännedom om sådana funktioner tror jag att man ska ha respekt för att dom vid tillfälliga defekter kan få fel saker indexerade. Har man ett sådant problem är det dessutom troligen systematiskt d.v.s. sådana här saker skulle uppvisas regelbundet så länge defekten funnits.

Nu ska jag emellertid ta en promenad ut på stan och titta på solglasögon.

Dagens Nyheter försvarar vår demokrati

Jag pekade i översikten över de kattungar stora tidningar fått att jag upplevt att Expressen flera gånger under 2009 engagerat sig tydligt i viktigt demokratifrågor. Nu gör Dagens Nyheter samma sak som så många gånger förr:

”Har ni sett någon bra kinesisk film om maktkampen i Beijing?” frågade statsministern i sitt jultal i måndags. Publiken skrattade till. Såklart ingen hade sett något sådant.

Reinfeldts retoriska fråga var befogad – västvärlden vet mindre om Kina än Kina vet om väst. Den kunskapsluckan måste fyllas igen.

[...]

Geely är privatägt, men i ett land där det är svårt att skilja mellan stat, parti, och företag har den beteckningen en annan innebörd. Bolaget backas också upp av tre statliga banker. Affären kan vara bra för båda parter. I Geely får Volvo en kapitalstark ägare med tillgång till en gigantisk hemmamarknad. Geely å sin sida gör ett tekniskt tigersprång.

Från: Volvo: Allt kan inte köpas för pengar

Jag kan inte annat än att dela Rikard Westerbergs oro. Såg vi inte när SAAB's problem med akuta hur stora inflytelserika grupper närmast var redo att gå igenom blod för att bevara tillverkningen trots att en realistisk framtid saknades?

Hur blir det när Kinesiska Kommunistpartiet hotar att flytta tillverkningen av Volvo (om de får köpa Volvo)? Kanske efter att rent av en period ökat på antalet medarbetare. Hur mycket kan underleverantörer, fackföreningen och kanske rent av lokala politiker vara beredda att gå med på officiellt respektive inofficiellt?

Riskerar vi att ge världens i särklass mest destruktiva entitet - oavsett om demokrati, människorätt eller miljö avses - makt i Sverige? Vill vi det? Jag vill det inte. Vilka i Sverige är det som vill det?

Affärer med Kina är bra (att stänga in dom hade varit bra men det tåget har gått) eftersom det ger dem nya intryck. Men för ett litet land som Sverige är jag ytterst tveksam till att vi klarar av det ansvar det innebär att dom ägare av Volvo innebär.

Svenska Mediahus i första version

Ett samlat koncept för Nyhetsbloggen.com, SEOTaktik.com, Svenskamediahus.org och Hedonimeter.org beskrevs i:

Fyra sajter - Ett koncept för media

Svenskamediahus.org är en katalog som ska strukturera nättidningar som ligger högt i trafik efter ägare för att möjliggöra viss överblick och därigenom underlätta arbetet bl.a. med Nyhetsbloggen. Några ambitioner annat än det samt att:

1. Vara lätt att navigera.

2. Ge viss relevant information om respektive tidning.

3. Ha en bra sökfunktion.

Har den inte. En första version finns nu:

svenskamediahus.org

Där har Bonnier och Schibstedt tagits med även om uppgifterna om tillhörande tidningar ännu inte kvalitetskontrollerats. Inte heller har meta-information om dessa givits (t.ex. länkar till sidor där andra viktiga uppgifter går att nå hos dessa så som kontaktuppgifter, statistik, ansvariga personer m.m.). Sökfunktion har heller inte införts än men sker snabbt med Google Custom Search Engine:

Gör en sökmotor för din sajt

Riktlinjerna har påbörjats men jag föreställer mig att fler punkter tillkommer:

Svenska Mediahus - Riktlinjer

Aktören som vill tas med kan enkelt göra det via kontaktuppgifter efter att ha kontrollerat att riktlinjer inte är ett problem. Kring mindre detaljer (t.ex. att trafiken slår upp och ner runt "kravet") tar man kontakt även om man "formellt" inte uppfyller kraven för trolig inkludering.