Influensan i Mellanöstern: Fladdermöss

2012-11-21

Ev. kanske fladdermöss var bärare till fallen av infektioner med coronavirus som nyligen dykt upp i Mellanöstern: Scientists discover new method of gene identification.


Det stör mig lite eftersom jag tog influensa-fallen i Mellanöstern som argument för att vad jag indikerat och försökt undvika att slutföra gång på gång ev. var fel eftersom det inte enkelt förklaras via aktuella djurvektorer. Fast som ofta när man söker en ursäkt för att inte göra något valde jag att lita på min spontant uppfattade tolkning av verkligheten i den hygienskt torra och UV-rika soliga ökenvärlden.


Fladdermöss liksom människor bryter ej mot teori på något sätt även om fladdermöss i samspelet mellan djur är mer att jämföra med människa än ex. med ankor och andra mer atavistiskt närmare ursprung / äldre bärare. Fladdermössen liksom människor har ju de mer ovanliga grupperna av mutationer i FOXPR: Accelerated FoxP2 Evolution in Echolocating Bats.


Människan har ju förutom själva språket förmåga att resonera om värden flexibelt över tid och rum. Det samma är konstaterat hos fåglar som bär på den troligast tidigaste FOXP2 förändringen dessa typer medan ex. apor inte klarar detta (en apa ska välja mellan mat nedgrävd väljer platsen där mest grävdes ner även om det grävdes ner för så pass länge sedan att det ruttnat). Kring sådant liknar vi mer fåglarna (precis som sångfåglarna är den djurmodell av språk som går att tillämpa nära på vårt språk) medan vi i våra "enklare" och ofta mer "problematiska" sidor relaterat belöning är väldigt lika apor (reward discounting m.m.).


Hos fladdermössen (ev. mer vågat inkluderat också vingarna kanske relaterat hur den genetiska informationen nådde dem från en tänkt virus-vektor) tycks det troligt att FOXP2 förändringarna är relaterat till deras förmåga att skatta rummet via ekolod. Delfinerna där vi har samma grupp av ovanligare genetiska förändringar i FOXP2 har vi ju också både ett mer utvecklat funktionellt ekolod bland vatten-däggdjuren och en bättre förmåga att lära sig och tolka människans mer temporalt och belönings-relaterade språk (gör det här där borta just nu och sedan efter det hoppa genom det, fortsätt fram till det där och gör så här så får du en fisk men bara om jag säger så här och detta, och bla bla längre fram i serien d.v.s. jämför gärna med Markov-processer).


Ekorrarna en till av få arter med jämförbara FOXP2 förändringar har vi en väldigt tydlig "blandning" av båda sidor (det påverkar helt säkert åt båda hållen för alla av de cirka 10 däggdjuren med dessa förändringar): de gömmer mat och kan resonera om värdeförsämring rationellt och kan orientera i rummet relaterat reward d.v.s. hålla reda på komplexa kartor tidsberoende över längre som funktion av belöning.


Om vi så vill kan vi tolka FOXP2 mutationen som att vi fick en till dimension för att hantera sådant som temporala samband med rummet och värdering.


Vi har idéen mer diskuterad i Evolution: Hur vi fick vårt språk och blev människor där också andelen virus-anlag människan och aktuella djur har diskuteras.


Besvärande nog lyckades jag inte på den tid som jag upplevde tillräcklig motivation för att titta på frågan sista gången visa för mig att jag hade fel när träffen rörande personen i en av de aktuella expeditionerna till Sydpoolen som möjligt första fall av Spanska sjukan och som tog det till Europa. Inte oväntat givet tidigare prokrastinering av direkt ointresse för hela frågan utanför den i det abstrakta mycket mer eleganta konceptet för att illustrera en egenskap hos språk och knyta språket till vårt genetiska ursprung vilket precis som jag indikerade i den första längre artikeln är det mer intressanta och intressant just som abstrakt exempel och mindre som ett paradigm vi ska se annat än som en möjlighet bland flera andra föreslagna genom åren resp. kombinationer av dessa tillsammans. D.v.s. till mitt försvar skapande en tror jag fungerande ursäkt att skjuta det här framåt var det ju ingenting konkretiserat som jag sökte.