Bing Maps: NASA World Wind förutom OpenStreetMaps

2012-10-18

Tidigare har jag redan nämnt att jag upplevde att Bing Maps skapats med Openstreetmap.org. Nu när jag använt den några gånger till är jag så säker på det jag kan bli. Jag gillar också deras grafiska gränssnitt som är väldigt snabbt och lätt att presentera utan redundant-information som kan störa "maping". Det är en mycket lämplig plattform för att skapa anpassade kartlösningar att rekommendera ex. för affärssystem, supply-management-lösningar, sport-presentation och all seriös data-presentation på data (många praktiska exempel finns bland alla amerikanska myndigheter där det är den vanliga plattformen ex. Geomac: Wildland fire support), och mer genomtänkta och gatu-praktiska försök till övergripande förändring i diktaturer där GEO ofta blir den logiska gemensamma datarepresentationen för praktiska skeenden just när hastigheten på händelser ökar.


Jag märkte idag när jag använde Bing Maps att deras Birds Eye och Aerial är byggd på NASA:s World Wind. Den är sedan några år fritt-tillgänglig och öppenkällkod. Inga av de konkreta funktioner eller nivån på den visuella presentationen upplever jag ligger utanför vad vem som helst kan bygga med utgångspunkt från World Wind tillsammans med färdiga lösningar att utgå från och det samma gäller deras kartlösning utanför Birds Eye och Aerial för vilken Open Street Map fångar allt i gränssnittet jag prövad.


När jag experimenterade närmare med den 2009 och igen 2010 noterade jag en del problem att vara uppmärksam på. GEO kan vi ju se som en funktion av tid men det är inte lätt att få fungerande med World Wind. Åtminstone för en typ av presentation det har betydelse för märkte jag att Microsoft heller inte hanterat det. Det förvånar mig och man hade kunnat förvänta sig i och med deras "visuella presentationskultur" i brist på lösning för hantering skugga och solens-position relativt kartpositionen istället hade hanterat den annars övergripande på kartan överdrivna mörka tonerna man får (p.s.s. är jag lite förvånad över att man inte löst åtminstone några av de "default-problemen" Open Street Map har).


För den intresserad av aktion-drivna kartor ex. för att följa tävlingar, för plattformar relaterade nöje och gaming, synkronisering protester m.m. finns en del exempel på applikationer kanske lättare att utgå från.


1. För hanterande och presentation av positioner och avstånd m.m. på kartan finns MGRS Graticule:


"Shows visualization of the Military Grid Reference System (MGRS) as a graticule overlayed on the globe’s surface."



2. DARPA ARGUS-IS testade jag aldrig men jag tror den kanske är en bättre utgångspunkt än några av övriga applikationer för att hantera rörliga luft-objekt i 3D:


"'The mission of the Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance – Imaging System (ARGUS-IS) program is to provide military users a flexible and responsive capability to find, track and monitor events and activities of interest on a continuous basis in areas of interest.'

'The ground processing subsystem enables users to interact with the ARGUS-IS airborne systems. The user interface, based on NASA World Wind software, facilitates specification of areas where imagery is desired throughout the entire ARGUS-IS field of view.'"



3. Springfield, Oregon Demo för presentation av data och attribut i text-fält tillsammans med kartorna:



"World Wind Java Springfield, Oregon Demo

The Springfield, Oregon Demo application demonstrates using the World Wind Java SDK to simultaneously display multiple data sources within a small area of interest. Springfield, Oregon is shown with data typically used by city planners: LIDAR raster elevations, high-resolution aerial imagery, and high-resolution vector lines highlighting city features."

Dokumentation och exempelkod m.m. hittas via Goworldwind.org. Det är nog vad de flesta vinner på att börja med innan man senare vid behov av mer dokumentation använder World Wind Central som kan vara av och till ganska krävande i kunskap om World Wind.


Ett forum finns också där vi bl.a. har ett avsnitt för add ons till World Wind. En av de viktigaste för de flesta är tveklöst Open Street Map (goworldwind.org).


På svenska: Att bygga lösningar med kartor och om Earth Wind

Resurser på svenska för att bygga lösningar med kartor inkl. information om väldigt många andra tids- och kostnadseffektiva lösningar (normalt öppenkällkod eller motsvarande) på Hans Husman om Media:



Troligt ganska många fler exempel på lösningar och plattformar finns här på bloggen som ej hittas via resurssidorna. Den som söker runt lär hitta en hel del.


Nyfiken vital:



Det finns dessutom idag en mängd lösningar som använder dessa kartlösningar. Exempel på webben finns därför i mängd om man söker runt lite. Även om de initialt tar lite tid att lära sig är ingen av dem absolut svåra att anpassa.