Premiärminister Riyad Hijab har lämnat diktaturens Syrien

2012-08-06
Att den syriska premiärministern lämnat diktaturen är mer än det omedelbara konkreta värdet viktigast som föredöme för andra:

"Syrian President Bashar al-Assad's government suffered a significant blow Monday when Prime Minister Riyad Hijab fled with his family to Jordan, two months after taking the top post."

Från: Syria's Prime Minister Defects, Flees to Jordan | Voice of America

Det är ett konkret exempel på hur risken för sekteristiskt våld efter befrielsen kan minskas och förstärker möjligheten för samarbeta mellan uppfattat "olika" grupper i Syrien genom mekanismerna tidigare diskuterade i Syrien är Syrien: Inte Irak eller Libyen | Hans Husman om Media med bl.a. detta exempel:

"Viktiga konkreta skillnader vi kan se i Syrien vi så vitt jag vet aldrig såg i Irak:

  • Samtliga grupper är representerade i sammanhang där de för diskussion med varandra och det drivet av egen motivation utan någon entitet egentligen bestämmande med en ganska färdig agenda för vad man ska uppnå.
  • Det finns ännu endast en stridslinje. Ännu har vi inte sett två.
  • Subkulturer associerade till regimen är representerade på båda sidor om stridslinjen.

Den sista faktorn är ytterst relevant. Betydelsen av denna kommer delvis av följande faktorer vilka kan utnyttjas för att minska riskerna för sekteristiskt våld efter att frihetskriget är vunnet:

  • Befolkningen och särskilt mer politiskt engagerade har bättre kommunikation utåt i världen och har mycket bättre tillgång till nyheter, information och kunskap än någonsin aktuellt i Irak.
  • Medvetenhet om att diktaturen söker stimulera fram sekteristiskt tänkande finns därför.
  • Den medvetenheten är en faktor som gör att subkulturer oftare associerade till diktaturen är representerad på båda sidor om stridslinjen och att de fortsatt går från diktaturen till frihetens sida.

Förstärkt medveten om detta kan både skapa en beredskap för att hantera sekteristiskt våld efter kriget, och stimulera fortsatt att personer i krigsmakten och politiska positioner överger diktaturen för att därigenom också faktiskt minska riskerna för sekteristiskt våld efter kriget."

Från: Syrien är Syrien: Inte Irak eller Libyen | Hans Husman om Media