"The future of the European Union will be played out in the next few days, perhaps in the coming hours," he said, according to Spanish press reports.
Spain issues dramatic messages of impending eurozone doom
Ett exempel på missbruk av den enkla vägen till övertydlig information istället eller tillsammans med åtgärder närmare faktiska nyhetshändelser än en ständigt uppdaterad beskrivning av hur personer som bara för några veckor sedan saknade all nödvändig information för att klara av att beskriva saker och ting:
Berlin takes the firm view that, regardless of the election outcome, Athens will need to honour the stiff eurozone terms if it is to be kept solvent. It also blames the Spanish prime minister, Mariano Rajoy, for being too slow to request last weekend's bailout after he repeatedly ignored dozens of German requests for a frank analysis of the condition of Spain's banks.
Angela Merkel tells rest of Europe to get real about eurozone crisis
Det enda denne i abstraktionsnivån finansminister eller jämförbart (här utrikesminister) är i vad som här diskuteras de spanska bankerna. Där har han också unikt relativt övriga möjlighet att samla konkret information. Vi förstår att ingen åsikt därifrån är vad någon som söker rationellt värde i en åsikt snarare än önskan att hetsa upp sig irrationellt eller samla argument för ett annat eller besläktat särintresse (ex. annat land lätt orolig för att de kanske behöver pengar och lite ränte-rabatt som tyskarna betalar låter fint eller vi säljer ju en del till dem så det vore väl fint om vi flyttar pengar från Tyskland dit för de sparar ju ändå en massa eller diverse andra irrationella idéer som verkar vettiga men föga eller ingenting visat har positiv effekt).
Och låt oss sätta räntan Spanien lånar till i kontrast till de här uttrycken av ångest-mani relativt vad Sverige långa perioder lånat för. Spanien har inte ens nått 10% annat än mycket litet och ligger under med marginal. Det under den "värsta" krisen sedan Andra Världskriget. Värre än svältperioder vi haft i Europa flera gånger efter WII, valutor som gått till papper och allt annat.
Jag kan för allt i världen se att något av värde kommer av att Tyskland kastar pengar på dessa problem. Jag tror heller inte att det särskilt skadar om det inte hindrar dem från att genomföra nödvändiga åtgärder. Men för ögonblicket känns det skattat både från allt gnäll och det lilla konkreta att de hamnat i en sjuklig reduktion i faktiskt handlande där de inte ser åtgärder de själva kan och måste göra utan vill att Tyskland ska lösa problemen men på ett sätt som innebär att de egentligen inte behöver göra något alls.
Hårda regler för banksystemet och för dom länder som väljer att ligga närma vandra ekonomiskt via euro också en acceptans för att precis som i alla samhällen där mer eller mindre grupper av särintressen samarbetar för eget och gemensamma värden krävs att man har spelregler och ofta måste de sättas efter den minsta riskreducerande nivån mot de problem kortsiktigt tydliga (jämför hur media-uppmärksamhet kan påverka lagstiftning i Sverige runt någon "systematisk skandal") och allt bedöms heller inte bara från risk utan väldigt styrande i alla sådant samarbete är att spelreglerna och kraven är sådana att en aktör inte känner sig lurad eller utnyttjad.
Jag tror rörande reglerna vill vi ha det tyska intresset vid detaljer och exakthet. Spanien m.fl. ska dra nytta av det och inte låta det kollidera med nationell stolthet. Både den tyska noggrannheten och nationell stolthet är viktigt nu och för framtiden. Ett enkelt tips är att betrakta tysken lite som en av de gnom-liknande sakerna vi hade i Harry Potter filmen. De är inte riktigt människor men kan tala, är intelligenta och oavsett om det är deras bankverksamhet eller strumpor är de glatt engagerade att göra massor med hög exakthet med föga tack för det. Men att tänka det tyst (der bank general kamreren efter att låtit din tyska språkbok diskret märkas i portföljen eller något liknande är bättre). Men jag sympatiserar verkligen med svårigheten det kan innebära att praktiskt vara så rationell och att hellre plåga sig sjukligt mycket helt i onödan ligger i naturen hos många varav flera av våra största genom historien.
D.v.s. Tyskland är bra på att hantera ekonomisk information. Det är värdefull kompetens både svår och väldigt dyr att betala för. De har här också egenintresse av att dela med sig av den. Kan man skapa nytta av det också väldigt konkret är det en god möjlighet.