"Kanske är det så att lägre matematik-intresse speglar det faktum att matematik inte längre är så väsentligt som äldre generationer inbillar sig. Kanske bör det inte ens betraktas som ett huvudämne i skolan, utan ett ämne för att yrkesinrikta sig på i gymnasiet? Som latin?"
Från: Matematik som huvudämne tillhör dåtiden politikerna bör satsa framåt
Jonas Thente's missuppfattning ska vi först tydlig göra för honom genom att peka på de verksamhetsproblem Dagens Nyheter har. DN själva skrev ju igår att är man i kris vill man höra hela sanningen och inte att problemets fulla vidd förtigs fören. Trots Thentes märkbara förvirring ser vi ändå fram emot den kommande fortsättningen så vi får läsa vad han byggt sina fantasifulla åsikter på. Troligt statistiska undersökningar, databassökningar, textanalys av publicerade artiklar, litteratursökningar bland forskning och djupintervjuer hos olika för Sverige viktiga typer av arbetsgivare.
Vi motiverar dock upp Thente här genom att peka ut en bunt kvalitetsproblem med DN som visar att de bättre hade anställt någon som kan de område Thente föraktar. På så sätt blir han motiverad och fuskar inte bort fortsättningsartiklar som dagens krönika.
Problematiken med DN:s mattemat märks redan i deras faktakontroller där allt annat än grundläggande statistik och sannolikhetslära ligger utanför vad de ens rör vid. Mest märks det i alla uppgifter som aldrig dyker upp därför att den pedagogiska omvandlingen till läsbart inte har gjorts redan åt dem istället för att de läser och förstår och förklarar för läsarna. statistiken har det och kommer det aldrig refereras.
Kring en mängd nyheter relaterade till forskning, politik, katastrofer, natur m.m. finns utmärkt statistik att hämta från databaser, publikationer eller nyhetsmaterial. Sådant material presenterar långt ifrån alltid siffrorna redaktionellt färdigskrivna för dagstidningsläsare och på den nivån bottnar DN normalt ut. De behöver nästan få statistik för att inte tala om annan matematik filtrerad färdigt från någon som berörs av nyheten eller är engagerad (ex. ett opinionsinstitut vilket i sig är ett ordentligt problem inte minst i samband med valrörelserna därför att tidningarna kan inte tillräckligt för att handla om undersökningarna och låter sig luras att köpa skräp medborgarna sedan med tidningarnas och TV:s förtroende tror betyder något).
Dessa sedan många år välkända problem kanske ändå inte är särskilt viktiga numera när DN inte längre är en lika dominerande nyhetskanal utan kanske vad som i en mer varierad värld konvergerar mot sitt uttryck av lite mysigare lättsamma nyheter med en litterär och humanistisk prägel med vetenskap-light lite lagom otäck utan att skrämma någon på allvar (ex. artikeln om riskerna för bankrusning).
Ett större problem existerar dock. Utan att ha den kompetens som saknas kommer DN knappast klara den omställning varje klok tidning redan påbörjat där man ser till att uttrycka IT-system för att hålla access med en mängd databaser runt om i världen liksom världens pågående informationsuttryck. Behovet är kanske i Sverige ännu inte lika tydligt därför att det märks från urvalet av nyheter, en del fakta missar, att personkontroller på egna medarbetare via fritt tillgänglig information detekterat jäv korruption till en religiös sekt hos en skribent (ej DN) o.s.v. att ingen tidning på allvar infört denna typ av system än.
I den världen är matematik viktigt. Dessa system möjliggör oavsett hur elegant välgjorda de är. Och de är lika benägna att lura journalisten med underliga siffror och tecken som PR-konsulterna och opinionsinstitutet är idag. För varje år som går blir värdet av nyheter publicerade i en matematik inkompetent dagstidning mindre. De förtunnas och så sakta och försiktigt har omvandlingen till en dagstidningarnas Det Okända börjat där ett smygande tidigt steg kan ha varit gårdagens "nyhets-vetenskaps-skräck-triller" om IT och bankrusningar.
Kanske är jag för elak. Men det börjar verkligen kännas som att bl.a. DN börjat uttrycka viss fördumning lite varstans. De hade bättre förändringsfart för ett tag sedan där man såg att problem löstes. Nu kan jag se att man försöker något men jag tycker mycket i tidningen inte verkar orka med det. En del av DN:s utveckling de kommande åren tror jag bäst är motsatsen till Thentes idéer om skolan: Fler experter inom områden viktiga för DN verksamhet men som de idag saknar.