DN: Framtiden för media och Google

2008-12-22

Arne Ruth och Bjarne Stenquist som tidigare arbetat på DN och är journalister skrev en ganska intressant analys om framtiden för media på nätet och hur "Google" påverkar det. Nu är det kanske egentligen så mycket Google som verkar som utvecklingen generellt där Google klarat att ta stor plats.

Vilken vision har Google?
Sedan upplever jag verkligen att Google har en vision som de sakta försöker röra sig mot. Det diskuterats egentligen inte i deras artikeln och jag tror heller aldrig att jag berört det direkt någon gång här eller på SEOTaktik.com. Den som är road kan emellertid titta över mitt tänk kring integration mot Google jag bloggat anteckningar om på SEOTaktik.com avseende min Pryltrend.com. Jag nämner tänket kort enligt:

"Dessutom tänkte jag att vi här skulle försöka göra en sajt helt integrerad mot Google. Deras bloggplattform, deras API:er för anpassad sökning, widgets & app-plattformen m.m. Det finns många möjligheter där och det känns lättare att lära sig samlat för en sajt."
Från: Om Pryltrend.com

Det är ett resultat dels av att jag ser att Google väljer följer internetsutveckling och att de också som i särklass mest inflytelserika aktör har en vision. På Pryltrend.com prövar jag det för första gången så att jag lär mig det.

Hur fungerar bloggosfären i ett litet språkområde?
Artikeln DN publicerade finns att läsa här:

En kommentar vill jag göra till den om hur traditionella media uppfattar bloggosfären. Jag menar att de ofta tolkar bloggosfären fel därför att man helt enkelt kan för lite om hur den egentligen fungerar. I vissa situationer där media rapporterat om bloggstorm och dyligt har det egentligen handlat om ganska många bloggar styrda av ett fåtal personer som fört fram ett riktat budskap. Det har sedan byggts ut något via "samarbeten". Det gör sedan i sig att det plockas upp av "riktiga" bloggar. I flera fall är det just medias rapportering av detta som bloggstorm som gör att det faktiskt börjar tas upp utanför styrda bloggar i annat än trivialt antal.

Nyheter om Nintendo Wii

2008-12-02

Här har vi några bra webbsajter att hitta nyheter om och kring Nintendo Wii. Kombinationen är den jag använder när jag vill följa om något hett hänt och se om något större är på väg att hända (vilket jag brukar göra ett par gånger per månad). Därmed kombinerar den olika källor och kultursfärer. Tillräckligt med kombinationer som klarar det går att göra med massor av olika sajter och handlar egentligen mest om typ. Nedan har vi ett exempel på hur jag tänker...

Officiell hemsida
www.nintendo.com/wii
Information om Wii från Nintendo själva. Den här sajten är dock inte särskilt bra för att följa vad som händer kring Wii. Värdet är att det är den officiella-sajten men klarar man det vinner man både för Nintendo liksom japanska speltillverkare stort på att surfa deras japanska sajter. Dvs för Nintendo:
www.nintendo.co.jp
Där jag såg förövrigt nu direkt en nyhet om Wii som inte gått ut på den amerikanska sajten än.

Blogg i Nintendo-samhället
Här har vi ett utmärkt val och exempel på vad jag kallar samhällsbloggare d.v.s. det har startat upp därför man varit intresserad och vilja / tur / kunskap har fått det att växa. Denna blogg upplever jag många läsare och stort kontaktnät som tipsar när något är på väg att hända. Sedan är de mycket Nintendo-lojala så de har lite (men inte mycket) Xinhua över sig. Publicerar mycket dagligen och fångar upp nästan alla intressanta nyheter om Nintendo liksom om Wii.
Gonintendo.com - Wii

Stor nättidning
En riktigt stor nättidning inom teknik, IT och många fler områden som inte är specialiserad mot spel visar vilka nyheter som en kompetent nyhetsleverantörer bedömer att fler än Nintendo-samhället är intresserade av. Mitt val här är CNET:
Cnet.com - Wii

Svensk Nintendo-blogg
Genom att svenskan är ett så pass mindre språkområde än engelskan kommer engelska bloggar och speltidningar alltid ha mycket större publicering än svenska. Samtidigt finns givetvis kulturella, geografiska och andra lokala faktorer som är viktiga att fånga upp. Kring Nintendo är mitt val:
www.ngamer.se - Wii

Spelttidning på nätet
Här kan man nästan välja vilken stor eller halvstor spel-nättidning som helst som producerar innehåll själva. D.v.s. du har ingen användning av publicister som bara sitter och plockar upp nyheter från andra. Den jag använder just nu är:
Gamasutra.com

Letar man en nyhet att skriva om använder jag inte den här metodiken. Däremot för att få en känsla av större förändringar som kanske är på väg tycker jag att den fungerar bra. Hur många typer av sajter man väljer beror upplever jag väldigt mycket av ämnet. För Nintendo tycker jag typerna ovan räcker helt ok för mina ändamål.

Blogg som följer TT kritiskt

2008-12-01

Den här bloggen har jag inte tidigare läst:

Jag upptäckte den idag och har långt ifrån läst hela. Uppfattningen den röda tråden i det jag läst pekar på delar jag emellertid. Jag tycker inte att TT direkt är någon särskilt "tung" nyhetsbyrå utan mitt intryck är att de är onödigt slarviga med kontextuell information och faktagranskning.

Egentligen förstår jag inte riktigt poängen med TT. Ett så lite språkområde som svenskan kan inte räkna med att klara att ha en bra nyhetsbyrå. Och varför skulle vi försöka? Idag finns ju knappast något behov av det givet den nivå TT ligger på. Tvärtom är min bild att det nästan alltid är bättre att köpa in nyheter från de stora internationella nyhetsbyråerna.

De väsentliga nyhetsbyråerna

Rubriken är möjligen missledande därför jag gjorde ingen djup faktakontroll av att varje nyhetsbyrå är de största eller mest trovärdiga. Likväl är det ett område som jag följt av och till under lång tid och det visar om ingenting annat vad jag värderar.

Är nyhetsbyråer bra?
Det jag säger här tycker jag är viktigt att känna till. Historisk har det varit möjligt att ha även stort förtroende för de flesta västeuropeiska och de större amerikanska nyhetsbyråerna. De dagarna finns inte längre. Vi har idag fått en enormt mycket större bredd i antal nyhetskällor. Det är min starka åsikt att det sammantaget är mycket positivt och medverkat till en mer aktiv demokrati och ett utökat skydd av demokratin. Men det innebär samtidigt att nyhetsbyråerna har mycket större konkurrens och nyheter har väldigt sällan varit lönsamma områden.

Många av nyhetsbyråerna går nu från en historik där man har stort "overhead" och fasta resurser till att konkurrera med aktörer som aldrig haft möjlighet att ha det priviligiet. Tråkigt nog tycker jag att många nyhetsbyråerna inte klarat att prioritera redaktionellt innehåll när de tvingats spara. Inom väldigt många områden och särskilt specialistområden och i särklass teknik, medicin, ekonomi, är nyhetsbyråer idag långt ifrån de bästa nyhetskällorna och sällan ens bra.

Vidare är det min bild att ingen nyhetsbyrå som vi under någon period inte kunnat ha förtroende för p.g.a. politisk styrning går idag att ha förtroende för. Jag ser verkligen inte att i något fall jag följt att man klarat att lyfta sig från det. Detta menar jag är ett tydligt problem mest för nyhetsbyråer i Kina och Ryssland. Skribenter (som uppenbart) har en lång väg att gå när det gäller kompetens och arbetsmoral tar upp nyheter från dem utan ens den mest triviala faktakontroll och sedan presenteras det i svenska tidningar på ett sätt som får läsaren att tro att det skett. Jag kan verkligen inte se ett enda argument för att fortsatt statligt stöd till morgontidningarna. Klarar de trots presstödet inte av ens fullständigt trivial faktakontroll ska de inte ha något presstöd alls. Åtminstone behöver presstödet upp och prövas i EU-domstolen.

Stora nyhetsbyråer
En nyhetsbyrå kan rent praktisk vara intressant var för sig eller kombinerat genom korrekthet, unika nyheter och att peka ut de tankar en korrupt eller diktatorisk organisation vill föra ut. Här har jag tagit med samtliga. De få jag känner att jag kan rekommendera som nyhetsbyråer jag faktiskt har förtroende för har markerats grönt. Det innebär inte nödvändigtvis att samtliga övriga är dåliga eller korrupta men de i dagens nyhetsmiljö där många nyhetsbyråer finns hör de inte till vad jag läser p.g.a. personligt förtroende.

Brazilien
Agência Brasil
www.agenciabrasil.gov.br

Frankrike
Agence France-Presse
www.afp.com

Nederländerna
Algemeen Nederlands Persbureau.
www.anp.nl

USA
Associated Press
www.ap.org

Bloomberg L.P.
www.bloomberg.com

United Press International
www.upi.com

Ryssland
ITAR-TASS
www.tass.ru

Interfax
www.interfax.com

Japan
Kyodo News
home.kyodo.co.jp

Kina
Xinhua (Nya Kina). Kontrolleras av kommunisterna.
www.xinhua.org

Storbritannien & UK
Reuters
www.reuters.com

Sverige
Tidningarnas Telegrambyrå
www.tt.se

Taiwan
Central News Agency
www.cna.com.tw

Nyheter om Prylar

2008-10-27

Här har vi min prylblogg med nyheter och tankar kring prylar och trender: www.pryltrend.com. Jag precis givit den en egen domän istället för subdomänen på Blogger den hade tidigare. Dessutom gav jag den en enkel design inspirerad av den pågående japanska trenden.

Välkommen att besöka den och tycka till...

Gör en sökmotor för din sajt

2008-10-23

Något jag tror kan vara intressant för bibliotek är att göra en lokalt anpassad sökmotor. Med Google kan man göra en anpassad sökmotor kostnadsfritt på ett par minuter som söker webbsajter man själv valt. För ett bibliotek kunde t.ex. en sådan söka kommunen, landstinget, biblioteket och lokala företagare. En annan kanske söker utvalda referensverk.

I exemplet nedan har jag gjort en sökmotor med Google Custom Search. Först behöver jag fylla i namn på sökmotorn, en beskrivning och vilka sajter som ska sökas:

Efter det trycker man på Next och sökmotorn är klar:

Denna går nu att nå via webben hos Google men man kan också lägga in den på den egna hemsidan. När man klickat på Finish kommer man till en lista med de sökmotor man har och där väljer man "control panel". Därifrån kan man sedan styra allt från utseende till vilka webbsajter som ska sökas (och mycket mer). Nu väljer jag "Code":

I bilden ser vi att två viktiga alternativ finns:

  • Host the result on a Google page.
  • Host results on your website.

Väljer man det första alternativet kommer sökresultaten på en sidan under Google domänen. För sökmotorn här väljer jag det alternativet (vi ska titta på det andra sedan) och pekar efter det på koden och kopierar den sedan. Koden klistrar jag in nedan och ni kan se den färdiga sökmotorn:

"Host results on your website" innebär att du visar sökresultaten under din egen domän. Där finns i sin tur två alternativ. Alternativ två är "overlay – requires one page, but presents results in a modal overlay". Ett exempel på hur det ser ut ser vi på den sökmotor jag byggde på Nyfiken vital där läsarna kostnadsfritt både kan söka och läsa Encyclopædia Britannica. Även här är det oftast bara att klistra in koden och sökresultaten och både sökmotor och sökresultat dyker upp på samma sida:

Väljer man istället "iframe – requires two pages: one for the search box and another for the results" behöver man klistra in två stycken kodbitar på två olika lokala hemsidor.

Biblioteksbloggen - Nyheter om "läsande" & faktasajter

Den här bloggen med "Nyheter, information och praktiska tips för biblioteken i kommunerna" kan vara intressant att ta sig en titt på av och till:

För bloggen "svarar Informations- och lånecentralerna, ILS, i Malmö, Stockholm och Umeå, samt Internationella Biblioteket."

Guider & Tips för bloggare

De här bloggpostningarna kan vara intressanta att läsa för bloggare:

Sekretesspolicy

Eftersom jag nu satt på annonsering på bloggen kan det innebära att information samlas in om dig. Läs därför denna sekretesspolicy.

Denna sekretesspolicy informerar du som besöker bloggen om att information samlas in om dig. Vi säljer aldrig personlig information till en tredje part. Vi använder kakor på bloggen för att spara personlig information om besökare. Detta kan t.ex. handla om inställningar du gör. Kakor används också för att samla in olika typer av statistik om besökarna.

Tredjepart kan komma att placera och läsa cookies i besökarnas webbläsare, eller använda web beacons (trafikanalysbilder) för att insamla information, när annonser visas på Din webbplats.

Du kan i din webbläsare göra olika typer av inställning som gör att du inte tar emot kakor. Läs hjälptexten till din webbläsare för information om hur du gör detta. Det kan förändra hur bloggen fungerar. Du kan också ta bort en cookie som redan placerats i din webbläsare.

Bloggen har fått egen domän + Bloggar för bloggare

2008-10-22

Bloggen har nu fått en egen domän: www.nyhetsbloggen.com. Jag gör nu också klart det lilla koncept som jag kallat Bloggar för bloggare där vi ger en gemensam "plattform" för att dela med oss med erfarenhet från Nyfiken vital till bloggosfären.

Jag är väldigt glad åt bloggosfären och har svårt att se att det skulle gå att bygga alternativa media utan den genom att vinstmarginalerna är smala samtidigt som reklam kostar. Nu går det att bygga något som Nyfiken vital helt utan budget för reklam och bloggosfären är en viktig anledning till det. Sedan är det inte lätt så det är bara lämpligt att bloggosfären får del av vår erfaret tillbaka.

Förutom nättidningen www.nyfikenvital.org som vi så att säga lärt från när vi försökt få till den bra blev det tre bloggar för bloggare som är mer utvecklade. Där har jag i princip antecknat erfarenhet jag behövt ha kvar:

Dessutom gör jag nu en "centrum-blogg" där du ska kunna följa det dagliga arbetet med Nyfiken vital och läsarna kan komma med synpunkter:

Alla bloggarna är byggda med Google Blogger vilket beror på att jag tycker att Blogger är enkelt och bra samtidigt som det är gratis (förutom ev. domännamn).

Ursprungskälla till pressmeddelanden

2008-09-24

Någon som är väldigt vanligt bland bloggar är att man refererar till pressmeddelanden t.ex. publicerade på ScienceDaily. ScienceDaily är en trevlig och välgjord sajt för detta och just genom deras genomtänkta kategorier är den intressant att läsa igenom. Refererar man till ett pressmeddelande tycker jag dock att man ska söka rätt på det hos ursprungskällan.

Problemen är att ScienceDaily och liknande typiskt utnyttjar andra tjänster för detta som har olika typer av finansier för det. Det kan som för Alphagalileo.org handla om pengar från EU. Så har vi i princip situationen:

  • Ursprunglig sajt verifierar den som skickat pressmeddelande (detta torde Alphagalileo.org vara bland de bättre på).
  • ScienceDaily eller liknande återpublicerar.
  • Blogg refererar till ScienceDaily.
  • Andra bloggar refererar varandra.

Då har man en lång kedja. Mer robust är att man söker rätt på pressmeddelandet hos den aktör som postat det (t.ex. aktuellt företag eller universitet). På så sätt minskar risken för att falska pressmeddelanden ska smyga sig in någonstans. Risken för detta är kanske låg men å andra sidan kan jag se hur det kan handla om mycket pengar.

DOI och PMID

2008-08-12

Vi har börjat arbeta mer aktivt med DOI och PMID för journalreferenser i Nyfiken vital. DOI införs i form av DOI-länkar i nytt material och vid uppdatering av gamla artiklar när DOI finns för respektive referens. PMID har vi ännu bara börjat testa i en artikel. DOI och PMID är två olika saker och de ska optimalt användas samtidigt vilket är hur det långsiktigt ska fungera. Både DOI och PMID kan vara angivet utan länkar i äldre nyheter och artiklar.

Tre länkar per journal-referens
Ingen av länkningen ska dock ersätta den normala länkningen. Det vill sägs DOI och PMID länkar ska till vid referensen förutom länken som går direkt till journalen. DOI länk har doi-nummer som ankartext, PMID-länk PMID-nummer och länk direkt till journalen har artikelns titel.

Givetvis kan DOI här när det finns ersätta sökvägen till artikeln. Men det är inte självklart att DOI skickar just till denna. Stora förlag har ibland särskilda webbplatser där de presenterar artiklar från alla sina journaler gemensamt. Jag tycker att det finns en poäng med att så ofta det går ha en länk som verkligen går till artikeln hos journalen.

Vad är DOI?
DOI ger en unik sökväg och identitet på artikeln och diskuterade jag tidigare här på bloggen: DOI (digital object identifier) och journaler. Det spelar med andra ord ingen roll om förlaget flyttar artikeln. När man följer DOI-nummer kommer man ändå alltid rätt.

Vill vi t.ex. länka till artikeln:
http://www3.interscience.wiley.com/journal/120755615/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

Kan vi istället använda dess DOI:
http://dx.doi.org/10.1016/S0304-4165(00)00109-4

dx.doi.org skickar alltid den som följer länken till samma artikel och läsaren kommer alltid dit även om den flyttats.

Nu är det inte alla journaler som använder DOI. Därför kan detta inte alltid användas men annars är målet att en DOI-länk också ska finnas.

Hur det kan se ut i en artikel syns i bilden nedan:

Mer om DOI
Allt om DOI finns på deras hemsida: www.doi.org.
Där finns också DOI-handboken som förövrigt har DOI:10.1000/182 men annars åtminstone just nu finns här: DOI® Handbook.

Denna artikel med bakgrundsinformation kan också vara läsvärd: The Digital Object Identifier: Solving the Dilemma of Copyright Protection Online från Journal of Electronic Publishing.

PubMed Unique Identifier (PMID)
PubMed Unique Identifier (PMID) är inte alls samma sak som DOI. PMID är ett unikt nummer för varje artikel som sökmotorn PubMed använder i MEDLINE. Poängen med PubMed-länkarna är särskilt att man kan se hur olika artiklar refererar varandra.

För att göra en sådan länk skriver man:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/PMID

Där PMID ersätts med det nummer som är PMID för aktuell artikel.

Vad är PubMed?
Jag skrev in sammanfattad information på svenska om PubMed (och längre upp PubMed Unique Identifier) i vår uppslagsbok/ordlista på Nyfiken vital så att våra läsare vid behov kan ta reda på vad det är. För en mer genomarbetad sammanfattning på svenska läser man enklast denna: Uppslagsbok - P | Nyfiken vital.

Ännu mer sammanfattat är annars:

  • PubMed är en fri sökmotor av MEDLINE.
  • MEDLINE är en databas av vetenskapliga artiklar inom medicin och besläktade områden.
  • Via PubMed kan man bl.a. följa hur artiklar citerar varandra.
  • Detta drivs av United States National Library of Medicine, National Institutes of Health, USA.

Mer komplett information finns hos PubMed: www.ncbi.nlm.nih.gov.

Nyheter om antivirus

2008-08-06

Christian Rudolf gjorde en sajt om antivirus som också har en blogg där förutom annat blogg en del nyheter om antivirus finns. Låt oss därför lista några nyhetskällor runt datorvirus:

1. Nyheter - Symantec. En av de leverantörer i branschen som alltid storsatsat på att ge information till kunderna i form av möten m.m. Information där som är intressant att beakta är om deras produkter om har intresse av dessa. I övrigt menar jag att man bättre väljer andra källor.

2. News from the Lab (F-Secure.com). F-secure.com har en visuellt mycket ful blogg. Den verkar helt intriktad på tävlingar, kul information och sociala händelser.

3. Press Releases på Kaspersky.se kan man också ta sig en titt på tycker jag. Här finns också en del intressant.

Mer info. om antivirus
Computer Virus Resources. CERT.org. CERT är fortfarande aktiva igång. Något av internets gamling när det kommer till IT-säkerhet :-)

Den här artikeln är gammal: From AntiVirus to AntiMalware Software and Beyond: Another Approach to the Protection of Customers from Dysfunctional System Behaviour (PDF) av Dr. Klaus Brunnstein Professor for Appplication of Informatics Faculty for Informatics, University of Hamburg, Tyskland. Men den är fortfarande läsvärd för den som vill börja med grunderna och ta första steget mot en förståelse av begrepp. Jag tycker också man kan ta sig en genomläsning av de referenser som ges.

Nyheter på Latin

2008-07-15

Appropå att jag har börjat med att lära mig latin: Latin - Ordlistor, Lexikon & Latinska ord (på min Uppslagsböcker) samlade jag här några nyhetsresurser på latin...

Nättidning på Latin
En nättidning med aktuella nyheter på latin har vi här: ephemeris.alcuinus.net. Jag kan långt ifrån tillräckligt med latin för att kunna läsa något där. Men senare i år när jag lärt mig lite mer kan den nog hjälpa mig att gå vidare i studierna.

Radio på Latin
Finland har ett radioprogram på latin: Nuntii Latini. BBC gjorde ett intressant reportage om radioprogrammet: Finland makes Latin the King:

"The news in Latin on national radio gets 75,000 listeners, which may not sound like much, but on a per capita basis is more than some BBC Radio 4 programmes get."
Från: Finland makes Latin the King.

Serier på latin
Titta mer på den här sidan: DE COMMENTARIIS NUBECULATIS LATINIS.

Innehållsstrategi - Vilka nyheter vill besökare läsa?

2008-06-06

Den här artikel som jag hittade på en amerikansk blogg hör till det bästa jag på bra länge i det här området. Inte minst genom att fallstudier fanns från Associated Press och Telegraph.co.uk.

Vad vill besökare läsa?
Artikeln diskuterar sex trender, grupper av läsare eller egenskaper som många läsare har och pekar ut vad de är intresserade av. Några av dessa har jag funderat på själv men här var det väldigt klart uttryckt. Den sista trenden har jag själv aldrig tänk och den känns viktig:

"News creates social currency. People spend time reading news because they want it to help them achieve their personal needs. They view news as units of social currency to be used in interpersonal situations, whereby one might use them to sound clever, connect with friends or move up the socio-economic ladder. Shareable information is of key importance. Successful news reportage depends on whether the content is worth sharing to another member of one’s network or not."
Citat från: How to Build a Better Content Model for Your Site: Understanding News Consumption Patterns (doshdosh.com).

Bra modell!
En enkel modell ges för hur man kan arbeta med nyheter. De första tre komponenterna: Facts, Updates och Backstory hör till sådant jag funderat kring och försöker arbeta mot jämförbart. Här gav artikeln mig ändå massor av intressant kunskap.

Särskilt när man kombinerade modellen med deras resultat om vad besökarna vill läsa. Mest intressant för mig är nog följande två intressen hos läsare:

"Consumers Want Depth. Readers often try to substantiate and validate stories they read but were often only given the same stories through the same source. This perpetual focus on common above-the-fold content (headlines/updates) may lead to the loss of demand and potential revenue for in-depth/premium content (below the fold).
[...]

News fatigue. Consumers are weighed down by information overload and unsatisfying news experiences. As a result, some people are gravitating towards satirical news sources which can spin news in an attractive way. The onus is on the news publisher to reduce repetitive content and produce entertaining material which appeals to them."
Citat från: How to Build a Better Content Model for Your Site: Understanding News Consumption Patterns (doshdosh.com).

Mycket av de första tre komponenterna försöker jag arbeta med redan idag. Det gäller då inte särskilt Nyfiken vital. Ett mycket relevant exempel på tankesättet bloggade jag om på min systerblogg om uppslagsböcker, faktagranskning m.m. för bloggare: Vår uppslagsbok och fettlever. Detta är givetvis en mindre del av en större lösning som just handlar om att ge läsaren fördjupad information.

Mer intressant från DOSHDOSH
Dessa relaterade bloggpostningar på www.doshdosh.com ska man absolut passa på att läsa samtidigt. Båda ger tips på sådant som kan ge värdefull information om vad folk vill läsa just nu och annan inspiration:

Publisher Item Identifier (PII)

2008-03-11

Publisher Item Identifier (PII) precis som det vanligare DOI används för att ge artiklar ett unikt värde som identifierar dem entydigt. Det används av ganska många vetenskapliga journaler för att identifiera dokument. PII by gger på ISSN eller ISBN för publikationen och lägger till tecken för typ av publikation, ett löpnummber och kontrolltecken.

Mer om PII: Publisher Item Identifier.

Bloggar: Att arbeta med nyheter

2008-01-12
Bloggosfären har alltid varit "nyhetsintensiv". För många bloggar är den personliga kommentaren ryggraden och inte minst till aktuella händelser. En växande trend är att bloggar inte bara nyheter i media utan går till källorna. Här ges tips på hur man kan arbeta med nyheter på en blogg.

En blogg kan i huvudsak arbeta med nyheter på tre sätt:

  • Egna nyheter d.v.s. det som händer en själv, en förening eller annat lokalt. Unika nyheter där man själv mer eller mindre är ursprungskällan.
  • Kommentera nyheter i tidningar och i övriga stora aktörer i media.
  • Publicera nyheter där man går till en ursprungskälla jämförbart med hur tidningar gör (när de nu inte köper material från telegrambyråerna.

Här berör vi de två sista alternativen.

Kommentera nyheter i tidningar
Vad som är viktigt för en seriös blogg är att ge mervärde för läsaren när man tar upp eller kommenterar nyheter. Det kan ske på följande sätt:

  • Lyfta fram och samla nyheter om ett avgränsat område från stora mer generella tidningar.
  • Ge en personlig kommentar med åsikter till nyheten.
  • Addera specialistkunskap till nyheten.

Att bara lyfta fram nyheter har typiskt lite värde för läsaren. Det finns redan mycket bra tjänster som hjälper läsaren att hitta det som intresserar dem. En personlig kommentar och att lägga kunskap till nyheten kan dock ha stort värde.

Twingly och att kommentera nyheter
Vissa tidningar arbetar tillsammans med aktören Twingly. Det innebär att en blogg som länkar en nyhet kan få en länk från nyheten hos tidningen. Syftet är givetvis att ge tidningarna mer trafik och kanske förbättra deras ranking hos Google. Möjligheten för bloggaren är att få trafik från tidningen.

För detta krävs att man pingar Twingly efter att publicerat bloggpostningen som länkar nyheten hos tidningen. De tidningar som använder Twingly finns listade här.

Specialistbloggar och nyheter
Traditionella tidningar och media är tydligt begränsade avseende hur mycket de kan bevaka. Särskilt gäller det som media aldrig varit någon riktigt lönsam bransch. Dessutomär svenskan ett litet språkområde.

Specialistbloggar med hög kompetens och intresse för ett område kan här ge stort värde genom att följa områden som inte är lönsamma hos större mediaföretag. Lägre kostnader gör dessutom att detta också kan vara lönsamt.

Nyheter som inte tas upp i Sverige
Genom att svenskan är ett litet språkområde kan något mycket väl tas upp i media utomlands även om det inte blir en nyhet här. Detta gäller bland några exempel:

  • Sådant som händer i andra länder.
  • Internationella nyheter med begränsat intresse för svensken.
  • Komplexa nyheter.

Den här typen av nyheter kan nyhetstjänster användas för att hitta. Ett bra alternativ är Google News. Google News är enkel att sätta upp bevakning på och tämligen komplett för engelska språkområdet.

Komplexa nyheter
Komplexa nyheter avser sådant skribenten har svårt att förstå. Finns specialisten utomlands ökar tiden det tar att skriva nyheten genom att kontakt behöver tas med denna.

Komplexa nyheter tas upp i mycket begränsad i svenska medier även när ganska stort intresse finns hos läsaren. Faktiskt tas dessa nyheter upp sällan även jämfört med liknande europeiska länder. Dessa är därför mycket intressanta för en specialistblogg.

Forskningsnyheter
Forskningsnyheter kan vara komplexa nyheter men behöver inte vara det. De är utan tvekan intressanta för specialistbloggen. Två användbara nyhetstjänster är www.eurekalert.org och www.alphagalileo.org.

Faktagranskning och kontextuell information
Faktagranskning är givetvis viktigt liksom att ge kontextuell information. Kontextuell information är bakgrundsinformation, förklaring av begrepp, bilder, diagram m.m. som ökar förståelsen. Särskilt för en komplexa nyheter är kontextuell information viktigt. Detta är också något som specialistbloggar kan ge stort värde för läsaren genom att arbeta.

Webbsajter med fakta om olika ämnen, statistik m.m. som kan användas för att ge kontextuell information samlar jag på en särskild blogg: Uppslagsböcker.

Uppslagsböcker & Ordlistor
På Nyfikenvital arbetar vi med kontextuell information inte bara i själva nyheten utan också via uppslagssidor. De sammanfattar området, ger bakgrundsinformation, länkar till mer information m.m. Uppslagssidorna är koncentrerad kontextuell information.

Uppslagssidorna samlas i ett register. Registret gör det möjligt för läsaren att fritt slå upp kontextuell information inom huvudområdena. Uppslagssidorna går sedan givetvis också att nå i varje situation där de kan vara till nytta för läsaren t.ex. i en nyhet om det. I registret förklaras också begreppen kortfattat och kan därför även fungera som en ordlista. Vi har precis börjat införa det men går att se i uppslagsboken för R.

En specialistblogg som varit igång ett tag kan enkelt gå vidare och göra uppslagssidor. Det ger utan tvekan ytterligare värde för läsaren.